Hur många gånger har jag i den här spalten tjatat om att Västervik (hela kommunen menar jag) har ett rikt kulturliv? Räknat har jag inte. Och sluta tänker jag inte göra.
Nu finns det säkert läsare som mumlar "han tänker bara på konstutställningar!". Men inslag, som levande röster med sång, musik, föredrag, ökar intresset för det som hänger på väggarna.
Jag minns tiden då Storgatan 31 levde som Konstföreningens spelplats. Flera gånger i veckan hände det saker som gjorde att människor - utan utställningen som besöksmål - ändå steg in. Och gjorde upptäckter!
Är det något jag önskar för vårt konstliv är det just de där extra initiativen. Enda föreningen med den kraften just nu är Tjustbygdens Konstförening, med Gamleby som huvudort.
Utställningarna hålls antingen på Folkhögskolan eller i Garpe-hallen, så central och synlig att knappast någon passerar utan att stanna till.
I föreningar blir det ju ofta så att styrelsen är majestätisk. Beslutar och bestyr allt. Men Tjustbygdsföreningen är lite annorlunda. Medlemmar är varmt välkomna med egna idéer.
När det gäller utställningsmöjligheter har Västerviks Konstförening det värre. Trots att det står KONSTHALL vid ingången till lokalen på Kvarngatan så är det ju ingen riktig konsthall. Vem som vill kan hyra in sig där för vilket publikt ändamål som helst. Men bokningen måste ske i god tid. Och priset är 500 kronor per dygn.
Just nu har Västerviks Konstförening en ovanlig utställning där: en inbjudan till en lokal konstköpare att visa sin samling. Det handlar om Ankarsrumsprofilen Lars Hultsberg med hans bestånd av finländska konstnärer. Där finns åtskilligt som gör att man tittar noga, med både känsla och respekt. Men dessutom visar Lars H över ett dussin små oljemålningar som han själv har roat sig med att måla. Hade han själv hyrt lokalen skulle inga invändningar ta plats. Men med en kvalitetskrävande Konstförening som arrangör blir man allt lite förvånad.
Ett sällskap som ofta överraskar är Kulturnätverket Lilla Salongen med Galleri Cupé som utställningshall. Där arbetar man efter en medveten verksamhetsmodell som friskt mixar amatörer med yrkeskonstnärer och betonar vikten av utveckling. I dag öppnas där något med konst och hantverk som kallas "Utställning i Julton" och som byter utställare lite då och då över julen framåt nyår.
Det finns andra ställen, också värda att uppmärksamma. Vad jag själv kommer på är dessa: Väster om Viken på Storgatan, Åsa Jägerhorns Tjustgalleri på Strömsgatan, Kerstin Åhlins Aspagården, Elisabeth Björklunds Galleri på Brunnsgatan samt Galleri Två S på Ö Kyrkogatan, nära Stenhamraparkeringen.
Nog om konst nu, apropå JULTONER: I dag bjuder Linköpings utsökta Kammarkör på just det i S:t Petri kyrka. Missa det inte! Men vill du sjunga själv istället - gå till Frälsningsarmén!