Dramat i Knutby som dokumentär
Emil Almén gestaltar frikyrkopastorn Helge Fossmo både på scen och på vita duken. I dramadokumentären "Vägen hem" blandas autentiskt material med iscensatta rekonstruktioner.
Vägen hem är en journalistisk dramadokumentär som uteslutande bygger på verkliga händelser från Knutbydramat. Emil Almén spelar Helge Fossmo i filmen. Foto: Bertil Ericson/SCANPIX
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
- Nej, och det är därför jag inte har velat träffa honom. Jag kan inte gå in och härma honom, utan gör min egen tolkning.Emil Almén berättar att det var väldigt speciellt att spela in predikningarna i Knutby-församlingens lokal.- Jag slogs av känslan att det är på riktigt, det här har hänt. Nu har verkligheten överträffat dikten.Filmens titel syftar på Knutby-församlingens ödesdigra mantra att gud vill att de ska "komma hem" till himlen. Journalisten Karin Swärd, som även har gjort dokumentären "Skotten i Knutby", ville samla bilden av vad som pågick för fem år sedan och samtidigt försöka förstå hur det kunde hända.- Jag vill att man bättre ska förstå faran med ett hårt ledarskap, och vad det kan leda till om man blint litar på sina ledare, säger hon.Nyligen stormade det kring författaren Liza Marklund och den dramadokumentära genren. Karin Swärd menar att hon har gjort en journalistisk produkt under källkritiska krav.- Det man ser i filmen har antingen sagts eller gjorts. Sedan är det ju ändå subjektivt bild, jag gör ju urvalet. Men inga scener är påhittade.Inspelningar från församlingen varvas med intervjuer och rekonstruktioner med skådespelare. Bland annat visas en iscensättning av hur Åsa Waldau kröns som Kristi brud. De kontroversiella predikningarna löper som en röd tråd genom filmen.- Det är där vi kan förstå församlingens själ och hjärta. Den där osunda miljön de har skapat, och fortfarande har där ute, dess yttersta konsekvens är att vad som helst kan hända, säger Karin Swärd.Filmen visas på Folkets hus digitala biografer och som tredelad serie i TV4.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!