Du vill vara det du Àter

Mat Herregud vad det pratas mat just nu. Och för ett Är sedan. Och för fem. Till och med i nöjeskrönikor tjatar man om mat...

Kultur och Nöje2012-07-28 00:00

Att mÄltiden blivit en statusmarkör Àr vÀldigt uppenbart, det rÀcker med att ha tre kompisar pÄ Facebook sÄ blir man vÀnligen upplyst om vilken mat som inmundigats till lunch, middag och kanske ocksÄ frukost.

Har du tur - och det har du - fĂ„r du en bild pĂ„ underverket ocksĂ„, tagen genom ett skimrande filter sĂ„ att den karamellisserade löken nĂ€stan hĂ„nglar med bitar av lĂ„gtempererat flĂ€sk, confiterade fikon och backtimjansky.

Och det Àr som det ska vara. Man ska dela med sig av sin vardag pÄ Facebook, hur tillrÀttalagd den Àn verkar vara. Det fÄr man ta. PÄ samma sÀtt som man fÄr ta kattbilder, hundbilder, barnbilder och uppdateringar om senaste löppasset, lyckouppdateringar eller rent nonsens (skyldig!). Det Àr inte tendensen att dela med sig av allt konstigt jag vill raljera över, det Àr lugnt. Det Àr vi vana vid och Àr meningen med hela fenomenet. DÀremot Àr det intressant att maten tagit musikens plats, och utvidgat den.

Vad du Àter visar kanske inte vem du Àr utan snarare vem du vill vara, det börjar bli en sliten sanning. NÀr jag var ung och vacker var det vad du lyssnade pÄ som sade nÄgot om vem du ville vara. Eller det kanske var sÄ hÀr: Vad du lyssnade pÄ sade nÄgonting om hur du ville att folk skulle uppfatta dig.

Om du gick runt med en Danzig t-shirt och lÄngt hÄr ville du inte riktigt bli förknippad med ditt stora hÀstintresse och fÀbless för mysiga hemmakvÀllar. Det fanns sÀkert undantag, men ÀndÄ. Musikvalet sade nÄgonting om dig, om du var mjuk, hÄrd, alternativ eller mainstream. Maten sÀger mer.

Hur vill du bli uppfattad? LÀgger du timmar och pengar pÄ att lÄgtemperera ditt ekologiska oxkött sÄ sÀger det nÄgonting om dig som person. Oftast nÄgot som mÄnga uppfattar som positivt. Ska man upp en nivÄ bör man gÀrna ha köpt kött direkt frÄn en bonde eller tvÄ. StrÀvar du Ànnu högre bör du haft ihjÀl djuret (vegetarianer Àr mer restriktiva med det hÀr i mina kretsar) sjÀlv. Sen kan lÄngkoket börja. Om du lagar grytan i en jÀrnkittel över öppen eld kan du lika gÀrna flytta till Södermalm direkt. Lite barkbröd till det och du Àr hemma.

Men kan maten sÀga nÄgot om oss? Klart den kan, lika mycket som vilken musik vi köper, vilka vi röstar pÄ och vem vi vÀljer att umgÄs med. Men det gÄr att genomskÄda efter ett tag. Kanske Àr det lite Àngsligt för sjÀlv har jag uppdaterat en hel del om fisk. Jag var nÀmligen inte sÄ förtjust i fisk för nÄgra Är sedan. Sen vÀnde det. Och nu vill jag gÀrna profilera mig som fiskÀtare. Jag kÀnner Àven att jag kommer lansera mig sjÀlv som kantarellÀtare till hösten. Kan bli hur spÀnnande som helst. Och vilka bilder det kan bli!

Vem lÀgger ut en bild pÄ sina stressade köttbullar med lite för mycket ketchup? Klart det blir ytligt och ibland undrar jag om det Àr det som vi inte sÀger som Àr det mest intressanta? Sen lÀser jag ytterligare en lÄng harang om huvudvÀrk, mÄndagsÄngest, uppförsbacke och spagetti som klibbat ihop i kastruller och nöjer mig med det glÀttiga.

Det riktiga allvaret tar vi vÀl fortfarande i verkliga livet, inte sant?

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!