Dublin minns sin store son
Det är hundra år sedan dramatikern och Nobelpristagaren Samuel Beckett föddes och Irland firar med festival och flaggor. I Sverige är intresset svalare, men en rad svenska dramatiker och regissörer kan vittna om hans betydelse.
Samuel Beckett
Foto: Fotograf saknas!
50 år senare röstades Becketts debutpjäs fram som 1900-talets främsta pjäs.
Hundraårsjubileet av Samuel Becketts födelse är en stor händelse i Irland och Storbritannien. Mängder av teatrar och institutioner uppmärksammar författaren, dramatikern och Nobelpristagaren, trots att han tillbringade större delen av sitt liv i Frankrike. Under hela april pågår Beckett Centenary Festival i Dublin, med teateruppsättningar, foto- och konstutställningar, filmer, seminarier och uppläsningar.
Regissören Karl Dunér, med en rad uppmärksammade Beckettuppsättningar bakom sig, tror att vår Ibsentradition, med den psykologiska teatern, kan vara en orsak till det svala intresset.
- Han är inte krävande eller svår att förstå. Men pjäserna kräver mycket av regissör och skådespelare. I mycket dramatik kan man småljuga och fylla på med gester. Men med Beckett är det som att spela falskt på en fiol. Det blir plågsamt tydligt när man spelar dåligt, säger Karl Dunér.
Han skulle ha satt upp Becketts "Slutspel" på Stockholms stadsteater med premiär den 13 april, Becketts födelsedag, men uppsättningen har skjutits upp.
Nyligen har också en helt ny bok kommit ut på engelska. I "Beckett remembering, remembering Beckett" får vi ta del av Becketts egna minnen från barndomen, tiden i Paris med James Joyce och motståndsrörelsen under kriget, men också en rad berättelser från människor som under åren mött Beckett.
Bland andra skriver svenske Jan Jönsson om sin uppsättning av "I väntan på Godot" med fångar från Kumlaanstalten i rollerna. Fångarna rymde i samband med premiären och föreställningen fick ställas in. När Jan Jönsson berättade för Beckett vad som hänt skrattade han länge och väl och svarade: "Det är det bästa som någonsin har hänt med min pjäs sedan jag skrev den!"
Andra som minns Beckett i boken är författarna J M Coetzee och Paul Auster och skådespelerskan Jessica Tandy.
En svensk författare som gärna berättar om hur Beckett inspirerat henne är författaren och dramatikern Bodil Malmsten. Under en Beckettfestival i Dublin 1991 satt hon i publiken och ett resultat blev diktsamlingen "Inte med den eld jag har nu". Titel är hämtad från en rad i Beckettpjäsen "Krapps sista band".
Vad har Beckett betytt för dig som dramatiker?
- Att våga. Att orka. Att veta att det inte finns något att säga, att det är bäst att hålla käften, men att inte hålla käften. Att veta att det inte finns något som heter lyckas, eller komma fram till. Att det inte är någon tragedi. Att det måste finnas humor, en strimma, en kontrast, svarar hon.
På frågan om Becketts storhet skriver hon att han skalade bort allt utom det väsentliga.
Samuel Beckett
<STRONG>Född: </STRONG>I den välmående irländska staden Foxrock utanför Dub­lin, 1906. <STRONG>Dog: </STRONG>I Paris 1989. <STRONG>Bodde:</STRONG> Kom till Paris 1928 där han umgicks i kretsarna kring landsmannen James Joyce, flyttade dit permanent 1938. Där skrev han på både franska och engelska. Ofta översatte han själv sina pjäser till engelska. <STRONG>Pjäserna:</STRONG> "I väntan på Godot", som bröt med alla gängse teatertraditioner, blev det stora genombrottet 1953. Själv sägs han ha tyckt bäst om, eller snarare "minst illa om" "Slutspel", hans första enaktare som skrevs 1955. I "Krapps sista band" minns en 69-årig Krapp sitt liv när han hör en bandinspelning av sig själv. "Lyckas dar" skrevs 1961. Upprepningstvånget och det renskalade, exakta språket brukar förknippas med Beckett. <STRONG>Regissören:</STRONG> Beckett satte upp de flesta av sina egna pjäser. Hans scenanvisningar är noggranna och han ville inte att de skulle förvrängas av regissörer. Fortfarande har hans dödsbo en hög advokater som slår ner på försök att ändra i pjäserna. <STRONG>Böcker:</STRONG> Även om det är dramatiken som är mest känd var det som författare han började. Mest känd är hans trilogi "Molloy" (1951), "Malone dör" (1951) och "Den onämnbare" (1953). Hans tidigare böcker fick ingen större uppmärksamhet när de kom, men efter genombrottet med "I väntan på Godot" växte intresset även för romanerna och lyriken. <STRONG>Irland:</STRONG> Beckett förblev irländsk medborgare livet ut. <STRONG>Motståndsrörelsen:</STRONG> I början av 1940-talet kämpade han med den franska motståndsrörelsen, bland annat med att översätta och skriva ut hemlig information. Snart tvingades han och hustrun att fly från Paris till landsbygden. Senare fick han medalj för sina insatser under kriget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!