En dröm om en barndom

Med Teater Nostra blir Harry Martinsons svåra uppväxt fylld av humor.

Kultur och Nöje2004-06-25 01:00
I en lada nästgårds med Harry Martinsons barndomstrakter spelar Teater Nostra i sommar teater som vänder på det svåra och hittar skratt mitt i svärtan. Pjästiteln "Den siste vikingen" syftar på Martinsons pappa, den äventyrare till far som Nobelpristagaren och sockenbarnet aldrig lärde känna. Men var hans föräldrar verkligen så hemska som de framställts?
- Det är omvälvande att se bakom de människor som stått för sveken i ens liv, säger regissören Michael Cocke.
"Den siste vikingen" är nyskriven av Frans van Hal och bygger på idén att Harry Martinson efter att ha skrivit "Nässlorna blomma" rymmer från skrivandet och tar vägen förbi sitt barndomshem. Där möter han i drömmen sin far     Martin Olofsson     och återupplever sin barndom men ser den från andra sidor.
Harry Martinsons svåra barndom och hans sätt att förhålla sig till den intresserar Michael Cocke.
- Det är fascinerande att någon ändå kan klara sig så bra i livet som Harry Martinson gjort. Det fick mig också att börja fundera över valen kring sig själv. Vem man är byggs utifrån vilka slutsatser man drar av det man varit med om som barn. Man kan välja som vuxen vad man gör med sina erfarenheter.
Det finns även starka privata beröringspunkter som gjorde att Michael Cocke fastnade för Harry Martinsons levnadsöde. Även han har en pappa som han inte hann lära känna och en förälder som övergav honom och for till USA     så som Martinsons mamma gjorde.
- Men det är också något med hans språk som gör att man känner igen sig även om man inte varit med om så fruktansvärda saker. Det är stor konst i det.
Inför arbetet med pjäsen har Michael Cocke och Frans Van Hal besökt Harry Martinsons hembygd och där mött människor som fortfarande bär med sig historier om den beryktade kvinnokarlen Martin Olofsson och hans galna liv.
Men främst är "Den siste vikingen" ett drömspel och det märks i det teatrala och fartfyllda scenspråket.
- Den är som en dröm är: Häftig, snabb och överraskande och man rör sig fritt i tid och rum. Vi har också lekt med tanken på vilka estetiska bilder Harry har med sig då på trettiotalet efter att ha varit med om hela modernismens genombrott. Man drömmer ju genom sitt nuvarande formspråk.
Tematiken är dock inte fast i 30-talet, det finns element som Teater Nostra lyft fram för att förankra historien i vår tid. Till exempel är flickan som blir lämnad av "den siste vikingen" i pjäsen gravid när han i stället väljer Harrys mamma Betty.
- Det är moderna människor det handlar om.
Gruppen Teater Nostra har sedan 1996 spelat teater i skånska Yngsjö och har hela tiden varit inriktad på pjäser med förankring i trakten. Förra året spelade de nyskrivna "Yngsjömörderskans sista resa" som de denna höst turnerar med.
"Den siste vikingen" har premiär den 27 juni och spelar fram till den 8 augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!