En ny bild av poeten Sonja Åkesson

"Var vit mans slav" är nog den dikt av Sonja Åkesson som de flesta av oss känner till, hennes kanske mest spridda och citerade. Den publicerades i diktsamlingen Husfrid 1963 och satte fingret på könsmaktordningen i vårt patriarkala samhälle långt innan begreppet började användas.

Författaren och poeten Sonja Åkesson. Foto: Harald Borgström/Scanpix

Författaren och poeten Sonja Åkesson. Foto: Harald Borgström/Scanpix

Foto: Harald Borgstršm/ SCANPIX

Kultur och Nöje2008-04-30 00:06
Men Sonja Åkesson visste hur det var. Hon var poet, och en av få kvinnor i den här rollen som fick både erkänsla och uppmärksamhet, samtidigt som hon verkade i en tid av samhällsomdaning och experimentell litteratur och scenkonst. Hon var alltid före sin tid, och många av henens dikter bär fortfarande en känsla av här och nu.Om Sonja Åkesson berättar nu Amelie Björck i sin biografi. Eller snarare är det Sonja Åkessons författarskap som vi möter, och som Amelie Björck sätter in i ett kulturellt och samhälleligt sammanhang. Det gör hon bra.Hon lyfter fram Sonja Åkessons bakgrund och utveckling och ger en mycket sammansatt bild av författarskapet. Däremot får vi inte tränga in på djupet i poetens personliga liv ut-
över biografiska kända fakta. Detta saknar jag när jag läser hennes bok.Sonja Åkesson ses som en ironisk, djärv och kritisk skildare av vardagslivet. Amelie Björck konstaterar: "Sonja Åkesson är på ett plan vanlighetens och den vanliga människans diktare. Hon ser inget behov av att göra tillvaron till något annat än vad den är. Är den grå så är den grå."1959 skrev Sonja Åkesson dikten Kvällspromenad, om förortshemmafrun:Vända hem?
Hon har ingen lust längre
att sitta där vackert
bland övriga bohaget.
Amelie Björck är doktorand i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.
Ny bok
Amelie BjörckSonja Åkesson
Natur &Kultur
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!