En skön lirare eller en känslokall gubbe?

2009 utkom Jonas Jonassons debutroman ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” - en bok som blev ofantligt populär.Under 2010 var boken den mest sålda i Sverige.  Vi har lyssnat på den som ljudbok.

Jessica Hübinette är inte särskilt förtjust i bokens huvudperson men gillar berättelsen ändå.

Jessica Hübinette är inte särskilt förtjust i bokens huvudperson men gillar berättelsen ändå.

Foto: Anders Steiner

Kultur och Nöje2011-12-17 00:00

Hundraåringen Allan Karlsson. Vem är han egentligen? "En skön lirare". "En cool snubbe". "En känslokall typ". Ja, omdömena skiftar när VT:s läsgrupp träffas för att diskutera boken "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" vars huvudperson är - just det - Allan Karlsson.
Fredrik Andersson (långtradarchaufför), Jessica Hübinette (lärare), Leif Svensson (bussförare) och Päivi Rantala (bibliotekarie) kastar sig med stor iver in i samtalet om boken. Diskussionslusten är så stor att jag får svårt att hinna med - pennan glöder, svetten lackar.
Ingen av våra fyra "proffstyckare" har lämnats oberörd av boken de just lyssnat på. Den saken är klar.
Visst, åsikterna går i sär om Allan Karlsson. Men en sak enas de fyra om. Björn Granath har gjort ett fantastiskt inläsningsjobb.
- Han har ett alldeles lagom tempo när han läser. Han ger också bokens personer karaktär men inte så att det blir överdrivet, tycker Päivi Rantala.
Upplevelsen av boken påverkas mycket av den som läser, menar alla fyra.
- Andra favoritröster är Torsten Wahlund, Johan Rabeus, Tomas Bolme och Katarina Ewerlöf, enligt Fredrik Andersson som, precis som Leif Svensson, gärna lyssnar på ljudböcker under sina körningar.

Allan Karlsson verkar egentligen aldrig, varken som ung eller gammal, ha några stora mål i livet. Ändå lyckas han påverka världspolitiken gång efter annan. Han är ju inte religiös och ogillar politik. Vad drivs han av?
- Helt enkelt att få sig en bit god mat och en sup emellanåt, enas Leif och Fredrik om.
 -Han är orädd och som liten drevs han av någon slags medfödd lust att spränga saker.
- Han är en skön lirare men han hade behövt bli lite mer arg emellanåt. Han accepterar för mycket, tycker Fredrik.
Och tillägger:
- Han blir ju bara riktigt arg en enda gång.

Jessica:
-  Jag tycker inte riktigt om Allan Karlsson. Han är så rå och likgiltig inför alla hemska saker som händer, som att folk dör till höger och vänster. Men han är ju street smart och finner sig snabbt i alla situationer.
- Vanligtvis behöver jag ändå känna sympati för huvudpersonen i en historia för att jag ska gilla boken. Men så har inte varit fallet den här gången.

Päivi:
- Egentligen är ju inte Allan Karlsson trovärdig som en riktig person. Ingen skulle acceptera så mycket oförrätter och kränkningar som han gör. Exempelvis att bli stämplad som mindre begåvad och tvångskastreras...
Vad tycker ni om berättelsens upplägg? Alltsammans börjar ju med Allans flykt från äldreboendet på den stora dagen. Men sedan växlar fokus hela tiden mellan nutid och dåtid.

Fredrik:
- Jag gillar att han använder sig av specifika och verkliga platser och väver in personer i berättelsen som funnits i verkligheten. Sedan gör det inget att allt inte är hundra procent sant eller riktigt beskrivet.

Jessica:
- Om allt varit påhittat skulle det inte skapa samma engagemang hos läsaren. Man känner till personerna som dyker upp i boken: Einstein, Stalin, Churchill, president Truman med fler. Man har hört talas om dem. Det skapar igenkänning och gör läsningen extra intressant.

Fredrik:
- Men nutidsberättelsen borde ha fått större utrymme. Den är mer humoristisk och spännande än de andra delarna.
- Äventyren han var med om i yngre år svävar ibland i väg lite för mycket och på mitten blir det faktiskt lite segt.

Jessica:
- Jag håller med om det. Vissa partier är småtråkiga. Berättelsen hade vunnit på att kortas ner lite.

Päivi:
- Annars är upplägget bra, tycker jag. Det är ett bra sätt att berätta på, att växla mellan tidsperioder.
Vad är detta egentligen för bok? En historisk roman? Eller kanske en spänningsroman?

Jessica:
- En saga för vuxna skulle jag vilja säga.

Päivi:
- En skröna!

Leif:
- Helt enkelt en bra bok som jag rekommenderar till alla mina kollegor.
Vad tror ni att Jonas Jonasson har haft för syfte med sin berättelse, om han överhuvudtaget haft något?

Päivi:
- Han kanske vill säga att pengar inte är allt. Men framför allt tror jag att han velat bjuda på en bra historia. Han verkar drivas av en fantastisk berättarglädje.

Jessica:
- Jag vet inte om han har något direkt budskap. Kanske att peka på alla korrupta stater som finns och funnits och på olika demokratiska problem som fortfarande existerar i världen.


Vad ger ni "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" för betyg? Skala ett till fem.

Leif:
- Det här är en favorit som i mitt tycke har allt. Den får en femma. Jag skrattade så oerhört mycket när jag lyssnade på boken. I vanliga fall läser jag mest thrillers.

Päivi:
- Av mig får den en fyra. Det är en jättehärlig bok, en av de roligaste jag läst. Men ibland, under de historiska bitarna, blev den lite långsam.

Jessica:
- Jag ger den 3,5. Boken är jättebra ibland, och tråkig ibland. Att han lyckas få ihop historien och knyta samman alla trådar är imponerande. Men jag känner som sagt var inget för Allan, och då uppstår någon slags inre konflikt i mig. Han är fiffig och påhittig men han har ingen empati gentemot andra. Och han utvecklar ingen heller alla sina livserfarenheter till trots. Det stör mig.
- Jag tror att jag hade lite höga förväntningar på boken, många sa att den var var såååå rolig, detta tror jag påverkade mig.

Fredrik:
- Jag ger den en stark fyra. Jag tycker att författaren skriver på ett sofistikerat och samtidigt dräpande och humoristiskt sätt. Men mittenpartiet var segt och det drar ner mitt betyg.

"Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" ska snart bli film. Regissör blir Felix Herngren. Inspelning planeras preliminärt till sommaren 2012.

Om Jonas Jonasson:

Jonas Jonasson växte upp i småländska Växjö. Han har jobbat som journalist, först på Smålandsposten och sedan på Expressen. Så småningom startade han egen konsultverksamhet följt av medieföretaget OTW.
Numera bor han i den schweiziska kantonen Ticino, 80 meter från Italien.
Där, med utsikt över Luganosjön, skriver han för närvarande på sin andra roman.

Om bokens handling:

Efter ett långt och minst sagt händelserikt liv hamnar Allan Karlsson på det äldrehem han tänker ska bli hans sista anhalt på jorden.
100-årsdagen närmar sig med stormsteg. Det ska förstås firas ordentligt. Kommunalrådet, lokaltidningens utsända och en hel massa andra människor är på plats.
Uppståndelsen är så oönskad av Allan att han i stället kliver ut genom fönstret.
Han rymmer alltså från sitt eget födelsedagskalas. Och detta blir början på en rad äventyr och intressanta möten för den pigga åldringen Allan Karlsson.
Allan råkar få med sig en väska som inte tillhör honom men som han ombetts att vakta en stund - en väska som har ett högst märkvärdigt innehåll.
”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” handlar om jakten genom Sverige på Allan Karlsson och hans nya bekantskaper.
Den handlar också om 1900-talets historia. Det visar sig nämligen att en viss Allan Karlsson från Småland haft ett finger med i alla möjliga stora händelser som ägt rum under förra seklet.
Han vandrar över Himalaya, äter middag med blivande presidenten Truman, åker flodbåt med Maos unga hustru, hamnar i Stalins gulagläger i Sibirien och så vidare, och så vidare

Boken

Jonas Jonasson

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Piratförlaget

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!