Feministisk våg öppnar dörrarna för Sonja

Foto: PRESSENS BILD/Arkiv Sonja Åkesson dog 1977 men är aktuell igen.

Foto: PRESSENS BILD/Arkiv Sonja Åkesson dog 1977 men är aktuell igen.

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2005-04-23 00:25
Hennes poesi är nästintill omöjlig att få tag på i bokhandeln. Men folkhemspoeten Sonja Åkesson blir bara mer aktuell. På en rad scener har hennes dramatik dykt upp och snart väntar en nyutgåva av hennes dikter och en nyskriven biografi.
Det var på 1960-talet som Sonja Åkesson etablerade ett nytt vardagligt språk i den svenska lyriken. Hennes vardagsrealism, med dikter om rotmos och pölsa, osnutna ungar och manligt förtryck passade väl in i tidsandan. Sonja Åkesson strävade efter att föra ut poesin till folket och skriva så att alla förstod. Hon skrev texter till dåtidens nyväckta kvinnorörelse, till kabaréer och scenen.
I dag, i början av 2000-talet, är intresset för hennes nyskapande, radikala poesi nyväckt. För fem år sedan bildades Sonja Åkesson-sällskapet och nu väntar en ny utgåva av hennes poesi - som återigen ligger i tiden.

Samtidigt som intresset för hennes vardagsrealistiska prosa har växt har också hennes texter för teaterscenen fått ett uppsving. Just nu spelas Sonja Åkessons hittills ouppförda pjäs "Livets ABC" på Teater Scenario i Stockholm. I dag sänds "Efter balen" (från 1965) i Radioteatern i P1.
- Det är en ny feministisk våg nu, med nytt parti och allt. Plötsligt är Sonja mitt i allt som rör sig igen och det är det som är fascinerande. I dag är hon en idol för många unga tjejer, inte minst på skrivarkurser och liknande.
Det säger Agneta Elers-Jarleman, som har regisserat och skrivit "Sonja Sonja - En folkhemsprinsessa" om Sonja Åkessons liv, först för Klara Soppteater i Stockholm och bearbetad för Radioteatern.
- Hon var väldigt populär medan hon levde, hon fick många brev och var på omslaget på enklare veckotidningar. Jag tror inte att man såg henne som den stora författare hon var då. Hon är oerhört bra, en av 1900-talets bästa författare.

Gunnar Edander har tonsatt många av Sonja Åkessons texter. Deras samarbete började 1968 när Edander tillsammans med bland andra Suzanne Osten bildade Fickteatern, en av landets första fria teatergrupper. Sonja Åkesson blev något av teaterns husförfattare.
- Med några års distans ser man hur djärv hon var, vilken feministisk vinkel hon har. "Jösses flickor" hade en väldig skjuts, men under hela 80-talet var kvinnofrågor helt ute. Men nu har det kommit tillbaka, och "Jösses flickor" sätts också upp igen. Då passar Sonja in, säger Gunnar Edander.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!