Den kostsamma omvandlingen från analog till digital filmvisningsteknik kan vara avgörande för de mindre biografernas framtid.
I höstas berättade vi om att kultur- och fritidsnämnden i Västerviks kommun börjat undersöka hur man skulle kunna hjälpa biografföreningarna i kommunen att klara den nödvändiga omställningen - en anpassning som alltså är så kostnadskrävande att många mindre biografer riskerar att få upphöra med sin verksamhet om de inte får hjälp med notan.
I slutet av september träffade tjänstemän från kultur- och fritidsförvaltningen representanter från de olika föreningarna - Västerviks Filmstudio, Tjustbio/Smalspåret, Överums Folkpark/Vallonen, Ankarsrums Folkets Hus, Gunnebo Folkets Hus, Filmstaden och Bryggaren - för att skapa sig en bättre bild av behoven och diskutera förutsättningarna.
Från kultur- och fritidsförvaltningen sida erbjöd man sig att hjälpa till med letandet efter möjliga bidragsgivare liksom med själva ansökningsförfarandet.
Vad har då hänt sedan dess?
Vi frågade kommunens kultursamordnare Anne-Sofie Pettersson.
- Kultur- och fritidsförvaltningen har äskat om 500 000 kronor hos kommunstyrelsen till digitalisering av kommunens biografer, och preliminärt har kommunstyrelsen beviljat beloppet under 2014.
- I vår tar vi ny kontakt med föreningarna som vi hade möte med hösten 2011 för att prata om hur vi ska gå vidare. Svenska Filminstitutet har klargjort sina riktlinjer för att söka medel hos dem för digitalisering.
- Nu är det dags att titta på vad riktlinjerna innebär för Västerviks möjlighet att söka av de öronmärkta pengarna, säger Anne-Sofie Pettersson.