Filmföreningar kan få digitaliseringsstöd

Kultur- och fritidsförvaltningen har ansökt om en halv miljon kronor hos kommunstyrelsen som hjälp till digitaliseringen av kommunens biografer.

De mindre biograferna i Västerviks kommun kan tillsammans få 500 000 kronor av kommunen i digitaliseringsstöd. Pengarna betalas i så fall ut under 2014.Arkivfoto: Ola Axman

De mindre biograferna i Västerviks kommun kan tillsammans få 500 000 kronor av kommunen i digitaliseringsstöd. Pengarna betalas i så fall ut under 2014.Arkivfoto: Ola Axman

Foto: Ola Axman

Kultur och Nöje2012-01-05 00:00

Den kostsamma omvandlingen från analog till digital filmvisningsteknik kan vara avgörande för de mindre biografernas framtid.

I höstas berättade vi om att kultur- och fritidsnämnden i Västerviks kommun börjat undersöka hur man skulle kunna hjälpa biografföreningarna i kommunen att klara den nödvändiga omställningen - en anpassning som alltså är så kostnadskrävande att många mindre biografer riskerar att få upphöra med sin verksamhet om de inte får hjälp med notan.

I slutet av september träffade tjänstemän från kultur- och fritidsförvaltningen representanter från de olika föreningarna - Västerviks Filmstudio, Tjustbio/Smalspåret, Överums Folkpark/Vallonen, Ankarsrums Folkets Hus, Gunnebo Folkets Hus, Filmstaden och Bryggaren - för att skapa sig en bättre bild av behoven och diskutera förutsättningarna.

Från kultur- och fritidsförvaltningen sida erbjöd man sig att hjälpa till med letandet efter möjliga bidragsgivare liksom med själva ansökningsförfarandet.

Vad har då hänt sedan dess?
Vi frågade kommunens kultursamordnare Anne-Sofie Pettersson.

- Kultur- och fritidsförvaltningen har äskat om 500 000 kronor hos kommunstyrelsen till digitalisering av kommunens biografer, och preliminärt har kommunstyrelsen beviljat beloppet under 2014.

- I vår tar vi ny kontakt med föreningarna som vi hade möte med hösten 2011 för att prata om hur vi ska gå vidare. Svenska Filminstitutet har klargjort sina riktlinjer för att söka medel hos dem för digitalisering.

- Nu är det dags att titta på vad riktlinjerna innebär för Västerviks möjlighet att söka av de öronmärkta pengarna, säger Anne-Sofie Pettersson.

Bakgrund

Förra året beslutade regeringen att satsa 60 miljoner kronor under fyra år för digitalisering av biografer. Satsningen görs just för att motverka att biografer på mindre orter slås ut då de inte klarar omställningen till digital teknik på egen hand. Pengarna delas ut av Svenska Filminstitutet.

Det finns dock kriterier som måste uppfyllas för att få del av pengarna. Bland annat krävs att man ger fler än 50 visningar per år.

Syftet med den statliga satsningen är att biografer på mindre orter inte ska behöva läggas ned, utan istället får nytt liv med digital teknik. Teknikskiftet ska exempelvis göra att biograferna kan erbjuda ett mer varierat utbud än tidigare. Därutöver får biograferna möjlighet att visa evenemang, som till exempel opera-, musik- och teaterföreställningar. Det kan handla om direktutsändningar från Metropolitan i New York, Dramaten, Kungliga Operan och Stockholms Konserthus.

Den digitala visningstekniken ger också möjlighet att visa stora idrottsevenemang och dataspelstävlingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!