Flytande regler på sjön

Du behöver varken ha utbildning eller åldern inne för att ge dig ut på sjön med fritidsbåten. Ändå finns det en hel del att hålla reda på. Ostkustens Pärla har pratat med Jonas Lagerström på kustbevakningen i Västervik.

Frihet. Sjön anses vara en av de få fria zonerna i samhället. Kanske något att värna om.
Foto: Bertil Ericson/SCANPIX

Frihet. Sjön anses vara en av de få fria zonerna i samhället. Kanske något att värna om. Foto: Bertil Ericson/SCANPIX

Foto:

Kultur och Nöje2007-06-15 12:27
Jonas Lagerström är lärare i trafikövervakning på kustbevakningen i Västervik. Han och hans kollegor patrullerar skärgården och kan rycka ut när något har gått snett.
? I de värre olyckorna som händer i Sverige brukar alkohol vara med i bilden, säger han.
Gränsen för fylleri på sjön är 1 promille. Dit upp bedömer kustbevakningen förarens kapacitet att köra båt från fall till fall. Reglerna på sjön är passande nog mer flytande än uppe på land och kustbevakarna får ofta lita på sina omdömen. Dessutom har kustbevakningen inte befogenhet att göra utandningsprov på misstänkta sjöfyllerister. Istället tillkallas polis.

Sjöfylleri är mycket mer utbrett än rattfylla. Jonas Lagerström tror att attityden är mer avslappnad på sjön.
? Man har semester, ska ut och grilla, och tar sig ett par öl. Man tycker att det finns mer utrymme att röra sig på och att riskerna är mindre. Det finns hundra argument till att vara onykter på sjön. Men sanningen är att du utsätter dig själv och andra för livsfara, säger Jonas Lagerström.

Kustbevakningen har desto större befogenheter att sätta dit fartsyndare. Fartkameran avgör direkt om det gått för fort. Böter för fortkörning på sjön höjdes i oktober förra året. Den lägsta bötessumman är 1000 kronor. Den får man punga ut med om man kör i upp till 5 knop för fort. En hastighetsöverträdelse på 21 till 25 knop innebär att du blir 3000 kronor fattigare.
Vattenskotrar får bara köras i allmänna farleder. Det är till exempel inte tillåtet vid badstränder eller i Skeppsbrofjärden i Västervik, men det går bra att åka i Gamlebyviken. Samma fartbegränsningar gäller som för båttrafiken.

Råkar du illa ut på sjön rycker främst Sjöräddningssällskapet ut. Beroende på hur allvarlig olyckan är kommer också Kustbevakningen. Kustbevakningen i Västerviks snabbaste båt går i upp till 60 knop, omkring 100 kilometer i timmen. Men det allra snabbaste utryckningsfordonet är helikoptern som är stationerad i Visby. Den når Tjust skärgård inom en halvtimme och kan flyga vidare direkt till sjukhus.

<b>Båtvettigt</b>
? GPS-utrustning, såkallad ?plotter? har gjort det enkelt att navigera. Men det har också skett allvarliga olyckor då båtförare har förlitat sig för mycket på tekniken, bland annat för att plottern plötsligt kan visa flera tiotals meter fel. Därför är det bra att kunna navigera med sjökort.
? Ha alltid med fungerande kommunikationsmedel, till exempel mobil eller radio, med ordentligt laddade batterier. Mobilnätet täcker bra i skärgårdarna.
? Se till att motorn är i trim. En del åker bara några mil på sommaren och låter båten stå uppställd resten av året. Se till att packningar och filter är i gott skick efter vintern.
? Råkar man ut för motorhaveri bör man slänga i ankaret så att man inte driver på grund. Har man inget kan det fungera att slänga ut en lång lina efter båten. Den bromsar lite grann.
? För den som vill slipa på sjökunskaperna finns flera typer av kurser på studieförbunden. Förarbevis är grundläggande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!