"För mycket av allt"

Stora frisyrer, axelvaddar och trummaskiner. "Less is more" var knappast ett gångbart begrepp på 80-talet. Detta decennium kan nog snarare karaktäriseras av sentensen "more is more" - oavsett det gällde mode eller musik.

Tidstypiska kläder från filmstjärnan Christina Lindbergs privata samling finns till beskådan.

Tidstypiska kläder från filmstjärnan Christina Lindbergs privata samling finns till beskådan.

Foto: Karin Hertz

Kultur och Nöje2011-10-25 00:00

I dag öppnar en utställningen om just 1980-talet på Musikbiblioteket i Västervik. Fokus är musiken, även om några klädesplagg också lånats in för att fånga och illustrera den genuina "80-talsandan".

Det har blivit tradition med nostalgiska höstutställningar på Musikbiblioteket.

60- och 70-talen har redan åskådliggjorts och nu har det alltså blivit dags att minnas det inte sällan bespottade 80-talet.

- Det var en period då man använde lite för mycket av allt, menar musikbibliotekarie Dag Jonasson som skapat utställningen.

- Man överproducerade musiken vilket i mitt tycke många gånger gjorde den livlös.

- 80-talet kännetecknas av tekniska och mediala förändringar. Däremot knappast av musikalisk förnyelse. Bergsprängare, freestyles och CD-skivor var nya företeelser. Musikvideon och MTV påverkade musikformatet, vilket gjorde att singelskivan åter blev viktig. Rockvideons genomslag riktade intresset mot artisternas image, kläder och frisyrer. Texterna handlade inte längre om politik och solidaritet, utan var mer inriktade på individen och svartsynthet.

Syntar, samplers och trummaskiner var tidstypiska inslag i skivproduktionerna.

Och populära genrer var syntpop, ska, världsmusik, indierock, gothrock och metal med en mängd underavdelningar.

- Rytmen var ofta det centrala inslaget i rockmusiken, vilket i allra högsta grad kännetecknade årtiondets två viktigaste nya genrer: hip-hop och house/techno, säger Dag Jonasson.

Utställningen innehåller bland annat skivomslag och affischer men även representativa klädesplagg. Dessa kommer från Christina Lindbergs privata samling.

- Hon var en gång i tiden en internationellt uppmärksammad utvikningsmodell. Hon medverkade också som skådespelerska i 22 filmer. Allra mest känd är hon för huvudrollen i den totalförbjudna filmen "Thriller - En Grym Film" (1973) som senare inspirerade Quentin Tarantino till Kill Bill-filmerna.

Christina Lindberg är numera debattör i djurskyddsfrågor och chefredaktör för den skandinaviska flygtidskriften Flygrevyn.

Hon har lånat ut plagg även till andra utställningar på Musikbiblioteket.

Utställningen som har rubriken "Trummaskiner, axelvaddar och pudelrockare: en utställning om 80-talets musik och mode!" pågår till och med den 19 november.

Ikväll arrangerar Visskolan cafékväll i Musikbiblioteket med anknytning till ovanstående tema.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!