Form, färg och funktion under ett och samma tak

Målning, smide och glas. På lördag öppnar en utställning i Gamleby där tre olika konstnärer samsas om utrymmet inne på Galleri F vid stora torget.

Utställare på Galleri F i Gamleby. Från vänster, Kristian Hedell, Fredrik Eliasen och Leif Hauge.

Utställare på Galleri F i Gamleby. Från vänster, Kristian Hedell, Fredrik Eliasen och Leif Hauge.

Foto:

Kultur och Nöje2006-08-03 00:25
Inne på galleriet är arbetet i full gång inför utställningens öppnande. Tavlor, skisser, skålar, flaskor, järnljusstakar och skulpturer står lite huller om buller och väntar på att organiseras och få en plats. Till en början verkar avståndet mellan de olika konstformerna stort men efter ett tag blir man plötsligt osäker.
- Den här brudkronan gjorde jag till min fru när vi skulle gifta oss, berättar Kristian Hedell och visar en liten, nätt krona, helt och hållet i järn.
- Jag tycker järnet är fint. Det är bestående, samtidigt som det har en slags historisk aura över sig som jag gillar.
Kristian Hedell är brandman men arbetar med järnsmide vid sidan av. Hans smedja ligger i Rimforsa där han också är uppväxt. På Galleri F finns både bruksföremål och skulpturer som han har gjort, allt i fornnordisk stil.
- Jag kan inte säga vad som är roligast att göra. Jag tycker ju att de här hatthängarna och ljusstakarna också är konst på ett sätt, säger Kristian Hedell.

Bredvid en av hans skulpturer hänger en av Fredrik Eliasens tavlor. Han håller till på en gård utanför Gamleby. Han har egentligen målat hela livet, men först nu har han börjat måla igen på allvar.
- Jag kände att jag inte tog ansvar för min kreativa förmåga, så det var bara att sätta igång och måla igen, berättar han. Tavlorna som hänger inne på Galleri F har han arbetat med i två år. Det är akryl på stora dukar, och färgtonerna är mycket skiftande. Han använder många olika lager på varandra och motiven är abstrakta.
- Jag vet aldrig vad det blir innan jag börjar, tavlan målar sig själv, berättar Fredrik Eliasen.
Han säger att han helst ser att tavlorna definierar sig själva. Gör de det är han nöjd, vilket inte är helt enkelt att bli.
- Bakom de här tolv som hänger här inne finns säkert över 50 misslyckanden.
I ett annat rum hänger mindre skisser som han har gjort. Det är mest kol och blyerts, men också några i tusch.

Glaset inne på Galleriet går i två olika stilar. Den ena har glaskonstnären Leif Hauge arbetat med sedan början av 90-talet. Då kom han på idén att omforma glasflaskor och burkar, och sedan dess har han kunnat leva på den verksamheten. Han och några till driver en glashytta nere i Åseda där han också bor. En stor skål gjord av nedsmälta ölflaskor står bredvid karaffer som är gjorda av gamla läskflaskor.
- Genom den här återvinningstekniken slipper vi ha en smältugn som är både dyr och energikrävande att ha i drift, säger Leif Hauge.
Men han gör också mer utpräglat konstglas. Skålar av fönsterglas och flaskglas som är färgsatta med pulverfärg i olika mönster. Bland annat en skål med lövmotiv.
- Den här har jag valt att kalla för "Vinter med eklöv", det är ju alltid några löv kvar på ekarna på vintern. Det försökte jag fånga i den här skålen.

Utställningen är en del i Tjustbygdens konstförenings 50-årsfirande och den pågår i två veckor. Det här är den tolfte av totalt nitton jubileumsutställningar på Galleri F.
Det är tre olika konstformer, men efter att ha gått runt och tittat lite och inte minst pratat med konstnärerna själva känns gränserna mellan en tavla, en skål och en järnskulptur allt mer flytande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!