Förskolan saknas på bokmässan
I flera år har bokmässan i Göteborg satsat på barnlitteraturen. Lärare och bibliotekarier hör till de flitiga mässbesökarna. Men en yrkesgrupp har man inte lyckats få hit - förskollärarna.
- Det är en grupp som både vi, förlagen och många andra aktörer gärna vill nå, berättar mässans programchef Gunilla Sandin.
Gertrud Widerberg är initiativtagare till en utställning med samtliga bilderböcker från ett år och sitter också med i regeringens aktionsgrupp för barnkultur. Hon vill framhålla mässan som en fortbildningsplats även för förskolan. Tidigare har förskollärarna stått för tre procent av besökarna - jämfört med lärarnas 20 procent. I år hade mässan gått ut med information direkt till förskolor i regionen.
- Det är svårt för dem att komma ifrån. Men det är också en fråga om inställning. All forskning visar att det vi läser för barn upp till sex års ålder är avgörande för läs- och skrivinlärningen senare. Trots det har man en föreställning om att det är i skolan man lär sig läsa och skriva.
Pengarna är förstås en avgörande faktor. Arbetsgivaren, som ofta är små enheter inom kommunen, ska vara villig att betala både för resa, mässbiljett och vikarie där hemma.
- Jag har träffat hur många förskollärare som helst som själva köper biljett när mässan är öppen för allmänheten på helgen. Men det är inte där de hör hemma, de borde vara här på fackdagarna, säger Gertrud Widerberg.
Hon hoppas att mässans nya scen för barnkultur ska nå ut till de förskollärare som hittar hit. Där är föredrag och evenemang öppna för alla.
- Om förskolan överhuvudtaget får komma hit till mässan får de inte seminariebiljetter. Jag tror det är viktigt med fördjupningar för att få inspiration och kött på benen. Det betyder så mycket att se och höra en författare eller illustratör.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!