Från brus till fågelkvitter

Ljudet glöms bort när det byggs.

Kultur och Nöje2004-07-12 01:00
Ljud kan vara ett fönster mot omvärlden och skapa en känsla av sammanhang. Ljud kan också störa och trötta ut oss. Ändå tas de akustiska dimensionerna nästan aldrig med i beräkningarna när det byggs nytt eller byggs om. Färg, form, ljus och material     allt det som möter ögat prioriteras.
- Den här grejen har inte rotat sig ned i medvetandelagren hos dem som ritar och bygger, säger Åke Parmerud, kompositör och ljuddesigner.
Fågelkvitter och porlande vatten dämpar datorsurr och tar in naturen till kontoren på Nääs fabriker. Det är Audiotechture, landets enda ljuddesignbyrå bestående av Åke Parmerud och Olle Niklasson, som gjort denna arbetsplats snäppet trevligare att jobba i     genom ljudinstallationer.
Men trots att kunskapen om ljudens inverkan på vår mentala hälsa blivit allt större satsar få på att göra något åt det.
- Det pratas inte alls om det. Men vi påverkas jättemycket av ljudmiljön, mycket mer än vad vi kan föreställa oss. Dagens stadsmiljö har ett tilltagande problem med störande ljud och man vet att det är en stressfaktor. Det går åt väldigt mycket energi för att skydda sig mot allt buller, säger Åke Parmerud.
Det är framför allt mekaniska och elektriska ljud som tröttar ut oss, fläktar, datorer och trafikbuller. På ett vanligt kontor surrar och brusar det konstant från ventilation och teknisk utrustning, ljud som söver och irriterar. Audiotechture kallar dem för "en sorts antiintellektuell drog".
Men att ta bort alla ljud är en dålig lösning, menar Åke Parmerud, det fullständigt tysta rummet är en klaustrofobisk plats. I stället lade de under arbetet med Nääs till organiska ljud, de varierar sig hela tiden utan någon förutsägbarhet och passar den mänskliga hjärnan bättre.
- Vi skapade ett slags akustiska fönster ut mot den omgivande miljön som är ganska naturskön. Vi tog in vattenljud eftersom det finns en lite å som rinner utanför, fåglar, lite vind och lövprassel.
Nääs kontorslokaler kommunicerar med den omgivande miljön, men också med historien. Byggnaden har tidigare varit väveri och då och då utlöser de som arbetar i lokalerna historiska ljud, som en vävstol som dunkar lite.
Ljud kan också skapa rädsla och otrygghet, som ekot av någons steg i en ödslig gångtunnel. Nyutexaminerade Konstfacksstudenten Magnus Lindgren tog sig an en sådan i sitt examensarbete.
- Jag har börjat med att ljudsanera och ta bort negativa ljud som fläktbuller och eko och sedan lagt till ljud som kan ge tunneln en rumslighet och ett sammanhang, berättar han.
Bland annat har han gjort om bullret av inkommande tunnelbanetåg till ljudsignaler som även påverkar belysningen, för att underlätta för den stressade pendlaren och för att knyta tunneln till den omgivande miljön.
De få som sysslar med ljudarkitektur bryter ny mark och intresset växer bland landets arkitekter, berättar Åke Parmerud. Han och Olle Niklasson har flera nya projekt på gång. Det största är en ny ljudmiljö åt Ericssons kontor i hamnen i Göteborg.
- Vi har tagit fasta på hamnmiljön, förvandlat huset till ett sorts fartyg invändigt som pendlar mellan innehamnen ut mot ytterskären, en långsam förändring av vattenmiljön.
Senare ska de även göra ett hotell mer ljudligt tilltalande och en tandläkarmottagning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!