Den läckert gröna nötprinsessbakelsen på Stures bageri fungerar för mig som madeleinekakan gjorde för Marcel Proust i "På spaning efter den tid som flytt". Varje gång jag ser eller smakar på en sådan öppnas nämligen en dörr till barndomens värld.
Varje sommar gjorde vår familj minst ett besök hos moster Eta och kusinerna på Flatvarp i Loftahammars skärgård. Mycket sällan, för att inte säga aldrig, gjorde vi den resan utan att stanna till på Stures bageri - både på vägen dit och hem.
De där färggranna bakverken - med sin choklad- och nötkräm och en hasselnöt på toppen som pricken över i - var så nära perfektion man kunde komma i mina barnögon. Min smak har visserligen utvecklats lite sedan dess, men jag tycker fortfarande att Stures nötprinsessbakelser är smaskiga.
I Pippi Engstedts nyutgivna bok "Skärgårdsbagerier" finns receptet på denna lilla läckerhet i ett kapitel om Stures bageri.
Boken, som har pocketformat, är en guide till bagerier i fem skärgårdar, däribland Tjusts skärgård.
Även Saltmagasinets bageri på Kulbacken i Västervik finns omnämnt.
Alla konditorier beskrivs i korthet och samtliga bagare, från de olika bagerierna, har delat med sig av något recept på en specialitet.
Guiden Pippi Engstedt (som svarar för både text och bild) berättar om sammanlagt 23 bagerier, och resan går från Bohusläns och Blekinges skärgårdar via de småländska och östgötska för att avslutas i Stockholms övärld.
Texterna är raka, kortfattade och informativa. Det finns inte plats för så mycket spännande kuriosa. Men "Skärgårdsbagerier" kan säkert vara en bra handbok för skärgårdslängtande resenärer som dessutom vill ha nybakat bröd och lockas av livets små godbitar.