Glad musik tack vare familjen

Varje sommar återvänder Klas Torstensson till sommarstugan vid Gamlebyviken. Hela sitt vuxna liv har han arbetat som tonsättare på heltid och varit bosatt i Nederländerna hela tiden. Med tiden har hans musik gradvis förändrats.

Gladare. Klas Torstenssons musik blir allt mer glad och färgrik med åren. Anledningen är hans älskade familj med hustrun Charlotte Riedijk samt barnen Arvid och Bente.FOTO: HANS BRANDIN

Gladare. Klas Torstenssons musik blir allt mer glad och färgrik med åren. Anledningen är hans älskade familj med hustrun Charlotte Riedijk samt barnen Arvid och Bente.FOTO: HANS BRANDIN

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2007-08-07 00:25
- Min musik har blivit gladare med åren, berättar Klas Torstensson. Den har gått från svart-vitt till färg och stämningen har sakta blivit allt mer lyrisk.
Det är ingen tillfällighet och Klas Torstensson vet precis hur det kommer sig.
- Det är familjen som påverkat mitt skapande. Hur skulle man kunna skriva dyster musik med en så härlig familj? frågar han retoriskt och slår ut med armarna i rikting mot hustrun Charlotte Riedijk och ögonstenarna Arvid och Bente.
Han har rätt, det räcker med att kasta en blick så förstår man att det inte går att vara dyster i det sällskapet.
När hustrun och barnen plaskar i Gamlebyviken sitter Klas Torstensson i ett spartanskt gästhus och korrigerar partituret till nästa premiär.
- Det är ett beställningsverk av Holländska Radiosymfonikerna, berättar Klas Torstensson. Verket heter "Fastlandet" och är skrivet för full orkester. Det är 22 minuter långt och ska uruppföras den 6 oktober. "Fastlandet" är första satsen i ett ännu större orkesterverk som kommer att omfatta tre eller fyra satser och bli en helaftonsupplevelse under rubriken "A Cycle of the North".
- Andra satsen heter "Havet" och är beställt av Sveriges Radioorkester och ska urupföras i Berwaldhallen nästa år.

Klas Torstensson har alltså fullt upp. Dagen efter premiären på "Fastlandet" blir det premiär för en film om Klas Torstensson och hans förlag i det nybyggda Muziek gebouw i Amsterdam.
Förutom orkesterverken har han flera sidoprojekt. Bland annat ska han skriva ett pianostycke på maximalt 60 sekunder. Det är beställt av en amerikansk pianist som beställt en minut från 60 olika kompositörer. Det blir en ytterst intressant timmas pianomusik.
- Jag ska också skriva ett stycke som tack till min musiklärare Georg Övermyr i Gamleby, säger Klas Torstensson. Stycket är tänkt att uppföras vid avslutningen av nästa års stråkläger på Gamleby folkhögskola, då kursen firar 15-årsjubileum.
Klas Torstenson
Klas Torstensson är född 1951 och uppväxt i Gamleby.
Sedan tidigt 1970-tal är han bosatt i Nederländerna där han sedan dess varit verksam som tonsättare på heltid.
Han är internationellt känd och det verk som väckt störst uppmärksamhet är operan Expeditionen som handlar om Andrés ödesdigra expedition till Nordpolen.
Senaste uppförandet av hans musik i Sverige skedde tidigare i år då hans hustru, sopranen Charlotte Riedijk, framförde "In grosser Sehnsucht", en sångcykel som handlar om Camille Claudel, Frida Kahlo, drottning Kristina , Rosa Luxenburg och Louise Michel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!