Glada gäster när Kersti Rumpa öppnade krog i Ankarsrum
Krögarmadamen Kersti Rumpa, född 1362, dog aldrig. Från början hade hon en krog på Kalmar slott.På torsdagskvällen slog det 643-åriga rivjärnet och hennes lika gamle trotjänare Stumme upp portarna för sin mobila krog i en mysig fabrikslokal hos Ankarsrum Industries AB i Ankarsrum. Hon och hennes kolleger gjorde det med bravur.
Byteatern spelar upp. Ensemblen samlar sig några minuter före torsdagskvällens premiärföreställning i Ankarsrum. De sex skådespelarna är från vänster Joakim Engstrand, Anna-Greta Larsson, Ulf Evrén, Ulla Tylén Harling, Lise Edman samt Sören Björk. Foto: MARGARETA LJUNGBLAD
Foto: Fotograf saknas!
Publiken sitter så att säga mitt i smeten och är på samma gång teaterbesökare och kroggäster. De spelar därför delvis med i föreställningens handling. De tas väl om hand av såväl servitriser som byggnadsarbetare.
Pjäsen är nyskriven av Johan Sanne och för regin har Lena Stefenson svarat. Innan den väl uppvärmda ensemblen kom till Ankarsrum hade man framfört föreställningen 38 gånger sedan premiären i Kalmar den 18 februari.
Pjäsen utspelar sig inne på en halvsjaskig krog under 1300-talet. I helaftonsföreställningen ingår eld, burleskeri, musik och förtäring där gäster från både förr och nu dyker upp.
Publiken möter en rad karaktärer som berättar om livet och mänskligheten i världen och i Kalmar län. De sex skickliga skådespelarna är samtidigt musiker, mimare och eldblåsare och de bjuder på en tempofylld föreställning där skratt och tårar blandas med sång och musik.
Bland länsinvånare och kungligheter dyker under kvällen också upp tre obekanta figurer. De är ödesgudinnor, nornor, från den fornnordiska mytologin. Urd, Vernandi och Skuld bodde vid Urdarbrunnen och hade till uppgift att sörja för människosläktets livstrådar.
Urd spann trådarna, Vernandi tvinnade tråden på lite olika vis och Skuld, som var yngst, fick mäta ut människornas livslängd på trådarna. Skuld klippte av tråden där hon tyckte det passade.
De sammanlagt tre föreställningarna ingår i firandet av "Ankarsrum 350 år" och arrangeras tillsammans med Ankarsrums Samhällsförening i samarbete med Västerviks Teaterförening.
Även fredagens föreställning och lördagens är helt utsåld.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!