Grafisk form från ovan

En fotobok med bilder av Sverige från ovan. De flesta letar genast fram bilderna från hembygden. Men flygfotografen Lars Bygdemark söker det grafiska och förenklade.

Försommarbild. "Bilderna jag tycker bäst om är de stringenta, sparsmakade och grafiska. Åkermönster och skogar", säger Lars Bygdemark. Den här bilden är tagen i Västmanland, under försommaren. Foto: Lars Bygdemark

Försommarbild. "Bilderna jag tycker bäst om är de stringenta, sparsmakade och grafiska. Åkermönster och skogar", säger Lars Bygdemark. Den här bilden är tagen i Västmanland, under försommaren. Foto: Lars Bygdemark

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2006-11-03 00:25
Tio år har det tagit. Nu är Lars Bygdemarks bok "Sverige från ovan" färdig. En tung och stilig fotobok som kräver sitt soffbord.
- Det är en riktig flygresa över Sverige, säger han.
Resan startar i söder vid Måkläppen, en sandudde utanför Falsterbo, och slutar norr om Kebnekaise. Alla våra landskap finns med, i olika omfattning. Det är storskogen i Orsa Finnmark, milslånga stränder på Öland, reningsdammar vid Halmstad flygplats och timmerflottning i Ångermanälven (en bild från 1977).

Lars Bygdemark började som flygfotograf 1977. Som färsk fotograf fick han jobb på Lantmäteriet, där han tog bilder som användes som underlag för kartor.
- Egentligen är jag fotograf helt enkelt. Man stöter bara på nya problem uppe i luften. Man ska instruera piloten, det är svårt att få bilderna skarpa när man rör sig så fort och samtidigt behöver man röra sig i alla led. De första två åren tog jag inte många bra bilder, det ska erkännas. Tur att jag var anställd, jag fick fler chanser.
I arbetet med bilderna i "Sverige från ovan" har Norrland varit svårast att täcka in. Naturen är vacker och motiven många. Men avstånden är svårhanterliga, särskilt som själva flygresorna är kostsamma. En dag i luften planeras noga i förväg, varje timme uppe i luften med pilot är dyrbar.
- Jag vet var jag ska vara och läser noga in mig på kartor, geografi och kulturgeografi. Väl uppe är det väldigt tajt med utrymme, allt går fort och det är stötigt i luften, ordning och reda är otroligt viktigt. Har jag tur med väder och vind så kan jag få några bra bilder.

Naturens egen formgivning tröttnar han inte på. När man bläddrar i boken är det slående vilka enorma mängder skog som finns i Sverige. Men lika fascinerande är människornas egna landskap, vägar, bostäder och industrier.
- Du skulle se Turning Torso från luften, det är fantastiskt. Vägnät och stadsplanering, det är som ett blodomlopp. Ibland när jag flyger hem när mörkret kommer ser man hur obefolkat Sverige är. Allt är mörker utom några få samhällen. Stockholm är inte en så stor stad egentligen. Det är glest befolkat.

Ett vanligt radhusområde ser annorlunda ut ovanifrån, man ser hur tätt husen är byggda, det fyrkantiga och strukturerade. Lars Bygdemark slås av likheterna mellan radhuskvarteret och sommarstugeområden i exempelvis Halmstad, eller en husvagnscamping på Öland. Kanske är det samma människor som lämnar radhuset på sommaren för campingsemestern?
- Jag hittar de olika människotyperna när jag ser hur vi bor från luften. Jag hittar ödegårdar, torp i Småland, Jämtland och Norrbotten där man bor helt ensam. Och så tätbebyggda fritidsområden på Västkusten och på Öland.
- Ibland känner jag mig som en "peeping Tom". Som fotograf är man alltid nyfiken, men på marken går man aldrig innanför stängsel eller staket. Från ovan finns det inga regler, inga sådana förbud.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!