"Gravad mört är en delikatess"

I samband med Smaka på Tjust släpper historikern Jan Selling sin nya bok "Långsam fisk. Torkning, rökning och saltning på skärgårdsvis".

Jan Selling har provat på att torka, salta och röka fisk. Här är han i färd med att torka.
Foto: Ola Svenre

Jan Selling har provat på att torka, salta och röka fisk. Här är han i färd med att torka. Foto: Ola Svenre

Foto: Jan Selling

Kultur och Nöje2009-09-15 18:02
Den skildrar den nordiska fiskmatens historia och den gamla konsten att torka, röka och salta fisk. Dessutom innehåller den praktiska tips och recept.- Jag har lagt ner mycket tid på att prova på olika saker själv. Jag har pratat med äldre fiskare, läst gamla böcker och experimenterat. I boken har jag velat beskriva smakupplevelser och den känsla jag uppfyllts av medan jag sysslat med maten. - Torkningen var en spännande erfarenhet. Jag blev fascinerad av att det faktiskt fungerar, att fisken inte blir dålig. Att röka fisk är en riktig naturupplevelse. När man sitter vid röken har man samtidigt tid att iaktta och lyssna på alla ljud runtomkring, säger Jan Selling.Det var under arbetet med förra boken "Så länge skutan kan gå" som han fick idén till att fördjupa sig i fiskmatens historia. Man skulle kunna säga att Långsam fisk tar vid där den förra boken slutade, menar Selling.Fann du några delikatesser när du provade på olika tillredningssätt?
- Gravad mört kan jag verkligen rekommendera. Det kan låta märkligt men är jättegott, godare än gravad lax faktiskt. Gäddchips eller torrgädda är en annan liten delikatess.Vad hoppas du på med boken?
- Förhoppningsvis kan min bok inspirera människor att våga testa själva. Det går att tillreda fisk på så många olika sätt. Det finns många fiskarter som är ätbara och man kan få ut mycket mer av fisken än vad man kanske tror. På lördag och söndag, under Smaka på Tjust, kommer Jan Selling att hålla presentationer och svara på frågor på Saltmagasinet, Kulbacken. Då berättar han om arbetet med boken och visar fotografier och filmklipp. Men redan på fredag sker det officiella boksläppet på Blankaholms folkets hus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!