Historisk auktion i Ankarsrum
I morgon, lördag, blir det historisk auktion på allt inre lösöre som Logen 165 IOGT i Ankarsrum har samlat på sig efter drygt 100 års verksamhet av skilda slag. Den som gör en upptäcktsfärd bland böckerna kommer att hitta många välbekanta titlar, och få gamla minnen återuppväckta.
Fortfarande aktuell. Manuset till Värmlänningarna från 1919.
Foto:
I gömmorna har det kommit fram många rariteter som har hållits väl inlåsta och väl förvarade.
- Förvånade blev vi naturligtvis när vi öppnade kassakistan och såg alla de gamla fina bokverken i källaren, att de fanns visste vi men inte i denna omfattning, säger Allan Fransson som är ordförande i Logen 165 IOGT Ankarsrum.
Föreningen tog 1909 initiativ till bildandet av ett folkbibliotek som inhystes gratis i Logens lokal. En föreningsmedlem fick efter välbehövlig utbildning ansvaret för biblioteket.
Dessa väl förvarade böcker går under klubban på lördag. Ett urval visar på kända verk med författaren Albert Engström, Rudyard Kiplings fjärde upplaga som gick i tryck 1908. Något för Ellen Keyanhängare är bland annat hennes bok i femte upplaga, tryckt 1913, som handlar om skönhet. Dessa uppsatser var publicerade i ett par veckotidningar i slutet av 1800-talet. Värmlänningarna, i manus med tal- sång och dansspel, betingade priset kronor 1,75 då den gavs ut som nionde upplaga 1919.
Auktionen, som Lennart Tildemyr håller i Logen, bjuder på många överraskningar. Tavlor, gamla kärl, ek-möblemang design "äpplet" och troligtvis det allra äldsta auktionsgodset är tramporgel. Den finns med på en tavla från Logens begynnelse.
- Så klart att det känns tråkigt att få avhända sig föreningens gamla inventarier på detta vis men vi har inget val eftersom vi har sålt vårt ordenshus, säger Allan Fransson.
Föreningen har kämpat sig igenom trots det ringa medlemsantalet. På hösten år 2002 firade Logen 165 IOGT Ankarsrum 120 år. Från 1882 då föreningen startade tills invigningen av Logen 1902 så hölls mötena i kyrkan.
När det blev pannhaveri i fjol i fastigheten så klarade inte föreningen av den avgiften och de fick ingen stöttning av Boverket. Bidraget från kommunen på 7 500 kronor räckte inte långt. Fastighetens driftskostnader har varit på 40 -50 000 kronor per år.
Fastigheten såldes till en företagare som flyttar in med sin verksamhet den 1 mars.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!