Historisk comeback av Frieda

Leonie Frieda är den Sverigefödda före detta musikstudiobossen som skrivit en biografi om en av historiens mäktigaste kvinnor, Katarina av Medici.

Hyllad.  Leonie Frieda har rosats för sin biografi om Katarina av Medici. Foto: Henrik Montgomery/Pressens Bild

Hyllad. Leonie Frieda har rosats för sin biografi om Katarina av Medici. Foto: Henrik Montgomery/Pressens Bild

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2005-08-26 00:25
- Det var först i efterhand som jag såg parallellerna mellan våra liv, säger Leonie Frieda som för några år sedan förlorade allt på grund av sitt missbruk.
"Masken från Italiens grav", "Den svarta drottningen" och "Madame La Serpente" (ormen). Det är några av de namn som eftervärlden förlänat Katarina av Medici (1519-1589). Leonie Frieda ger i sin biografi upprättelse åt italienskan från Florens mest kända släkt, som senare i livet kom att regera Frankrike.
Att kämpa för upprättelse är något som författardebutanten Leonie Frieda själv väl känner till. Lite för väl.

För sex år sedan, exakt på dagen för vår intervju, balanserade Leonie Frieda mellan liv och död. Hon hade tagit en överdos och det var nätt och jämt att läkarna kunde rädda henne tillbaka till livet. Det liv som missbruket tömt på allt det hon en gång värdesatt: hennes man, deras två barn, arbetet som delägare på ett framgångsrikt skivbolag, hemmet och alla ägodelar.
- Jag var på den ultimata botten. Och märkligt nog, men det är väl nästan kriminellt att säga så, var det oerhört befriande. Det fanns inget kvar att förlora, jag kunde bli så hög jag ville för alla sket i det, jag var redan som död för folk eftersom jag var så väck.
- I efterhand är jag mest chockad över att jag kunnat göra det här mot min kropp, så här kan bara någon göra som hatar sig själv. Har du sett mina armar?
Leonie Frieda tar av sig kavajen och visar upp sina långa smala armar. Under solbrännan är de täcka av ärr från otaliga nålstick.

Men det är också de enda synbara spåren av hennes missbruk: Leonie Frieda är numera en fashionabel författare som syns i modemagasin, känd för att alltid bära svart Chanel och diamanter. Hon skriver krönikor och ger skönhetstips i engelska dagstidningar.
- Jag tackar Gud för att jag fått en andra chans, och jag vore en idiot om jag inte gjorde något av det.
Allteftersom styrkan återvände började hon skriva på den biografi som hon fått kontrakt på innan det gick utför.
- Katarina av Medici kämpade för sina barns rätt till tronen. Jag kämpade för att få mina barn tillbaka. Men det var inte förrän efteråt jag såg parallellen. Men medan Katarina ständigt mötte nya svårigheter har jag på det hela taget haft ett underbart liv, försäkrar Leonie Frieda som i dag lever med sina barn i London.
Varför valde du att skriva om just Katarina av Medici?
- I alla böcker jag läste framställdes hon som ond. Som någon som höll på med det magiska och ockulta. Men hon var alltid lite i bakgrunden, en hemlighetsfull person. Och så pragmatisk. Hennes pappa fick Machiavellis "Fursten" tillägnad sig. Jag vet inte om Katarina läste den, men jag ser Katarina som prototypen för fursten.

Leonie Friedas detaljerade biografi lyfter fram ett hovliv som är lika glamoröst som det är grymt: intriger, kärleksaffärer och mord tillhörde vardagen på de medeltida europeiska hoven.
Föräldralösa Katarina av Medici giftes bort som 14-åring till blivande kung Henrik II av Frankrike. Han blev hennes livs kärlek och tillsammans fick de tio barn. Dessvärre var den vackra älskarinnan Diane de Poitiers kungens ögonsten, och trion levde i olycklig samvaro tills Henrik fick en lans genom huvudet. Stormakten Frankrike och kungaparets tio barn - de flesta för klena eller efterblivna för att platsa på tronen - lämnades därmed i Katarinas, enlig Leonie Frieda, mer än kapabla händer.

En ny bok är på gång, om hjärteämnet 1:a världskriget, men för tillfället har Leonie Frieda fullt upp med att resa runt på pr-turnéer och föreläsningar då biografin lanseras i olika länder. "Katarina av Medici" både säljer väl och lovordas av historiker - trots att Leonie Frieda aldrig tagit en universitetskurs i sitt liv.
- I England finns det en tradition av underbara biografier som inte är skrivna av akademiker och som är till för att läsas och njutas av alla som inte redan är insnöade på ämnet. Mitt mål var att skriva icke-akademiskt.
Ska du inte skriva din egen historia någon gång?
- Jo, absolut, försäkrar Leonie Frieda, och räknar upp den ena celebra personen efter den andra som ska dyka upp där.
- Men först får nog några personer dö, skrattar hon innan taxidörren stängs och hon försvinner i väg, försenad till frisören.
Leonie FriedaÅlder: 47.
Familj: Dottern Elisabeth och sonen Jake.
Bor: I London.
Tidigare yrken: Översättare, modell, delägare i skivbolaget Matrix tillsammans med före detta maken Nigel Frieda.
Gör i dag: Författare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!