Hon bytte från måleri till foto

Susanna Hesselberg förälskade sig i en Hasselbladskamera och bytte från måleri till foto.
- Om man som jag vill berätta komplexa, lite surrealistiska historier finns inget bättre än fotografi, säger hon.

Inspiration. "Untitled (2003)" är starkt inspirerad av Magritte.Foto: Susanna Hesselberg

Inspiration. "Untitled (2003)" är starkt inspirerad av Magritte.Foto: Susanna Hesselberg

Foto:

Kultur och Nöje2007-03-07 00:25
När den tredje upplagan av fotobiennalen Fotografi i Fokus kör i gång i mars med 40-talet utställningar i framförallt Malmö och Lund så behöver den inte längre missionera. Det var många år sedan fotografi ansågs obskyrt i konstsammanhang och de senaste åren har det rått en stark fotoboom på konstinstitutionerna.
- Men det finns fortfarande ett behov av att få ut fotografiet som konstart, säger konstnären Susanna Hesselberg.
Hon ställer ut tillsammans med ansedda finskamerikanen Arno Rafael Minkkinen på Fotografins rum i Malmö. Susanna Hesselberg är en fotograf med minst ett ben i den måleriska konstnärstraditionen. Hon utbildade sig och arbetade i akryl i flera år, innan hon 1997 upptäckte fotografiet som uttrycksmedel.

Flera av hennes bilder är starkt inspirerade av surrealismen, inte minst några som tillkom då hon bodde i Paris och hade sett en retrospektiv Magritte-utställning. På en av hennes bilder står en man som betraktar ett fotografi, som föreställer en kvinna som betraktar ett fotografi, som i sin tur betraktar...
Vad skiljer egentligen ett sånt foto från målad konst?
- Jag jobbar ju med iscensatt fotografi och jag ser det som att dokumentera en performance. I fotografiet fryses tiden en stund. Och det är visserligen en fejkad tidsrymd, men som vi ändå tror på. Det är fotots magik. Måleriet däremot handlar om handens avtryck och berör en obegränsad tidsrymd säger hon.

Biennalens utställningar visar fotografiets hela spektrum, från det dokumentära till rent konstfoto. Minkkinen och Hesselberg har fått delat utrymme just för att de båda iscensätter. Men medan han använder sin egen kropp och arbetar mer med form, så är Susanna Hesselberg mer inriktad på att berätta de surrealistiska historier som hon konstruerar. En naken man som sitter uppkrupen i ett träd eller en kvinna med alldeles för långa kavajärmar som landat på en strand som en fallen Ikaros med ansiktet i sanden.
- Jag gillar humorn i de där situationerna och jag vet inte alla gånger vad jag vill ha sagt. Men så fort jag började arbeta med foto vällde bilderna jag ville gestalta över mig.

Men där finns ett allvar. Precis som i hennes måleri är de feministiska motiven påtagliga; hon pekar på en kvinna som har stickat in sig själv som var hennes allra första fotografi. Eller de röda alldeles omöjligt högklackade skor som ses i en mörk park och varslar faran.
- Jag gillar den där kontrasten mellan en perfekt yta, nästan som inom reklam, och ett allvarligare innehåll. Kameran är tacksam att använda för att fånga sånt, säger hon.
På andra sidan Öresund visas just nu iscensatt, feministisk fotokonst av Cindy Sherman.
- Jag är ju inte med i bilderna som hon, men visst delar jag samma feministiska intresse.
Fotobiennalen pågår 3 mars-1 april. Hesselberg/Minkkinen ställer ut på Fotografins rum, Malmö museer, den 3 mars-20 maj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!