Hur tas "Predikare-Lena" emot av publiken?

...Pia Oredsson-Tember, som har skrivit manus och regisserat bygdespelet "Predikare-Lena - Den vita jungfrun" som spelas i Gärdserum, Åtvidaberg fram till på lördag.

Foto:

Kultur och Nöje2008-08-27 00:06
- Jättebra! Vi tar egentligen bara in 200 personer, men i går kom det 246 så de fick sitta även utanför läktaren men det gick bra. Berätta lite om föreställningen.
-  Publiken får följa huvudpersonen Predikare-Lena från nioårsåldern fram till hennes död. Mitt manus baserar sig på ett verkligt människoöde. Predikare-Lena levde i mitten av 1800-talet. Men på den tiden fick inte kvinnor predika så Lena blev inlåst på mentalsjukhus i drygt 20 års tid. Hur fick du idén?
- Jag har skrivit en massa genom åren och hela tiden har folk tjatat och frågat om jag inte kan skriva om Predikare-Lena. Till slut så tänkte jag att jag får väl ta reda på vem hon är, så då sökte jag på nätet och läste hennes bok Den andliga friden. Jag besökte också Svinhult där hon är begravd. Sen satt jag och skrev en hel sommar ute i Gryts skärgård. I pjäsen får publiken möta människorna som Predikare-Lena mötte under sitt liv. Kan du berätta lite om ensemblen?
- Vi är 70 skådespelare mellan 10 och 65 år. Ibland är alla på scen samtidigt, så det händer hela tiden jättemycket på scenen. För att se allt som händer måste man se föreställningen flera gånger. I går ringde till exempel en tant från Jönköping, som varit på tre föreställningar i år, och frågade om vi hade några föreställningar kvar i år. Hon beställde biljetter till samtliga! Och en farbror har ringt och bett oss att ge ut en cd med musiken. Spelar ni utomhus?
- Ja, det gör vi. Naturen får vara vår kuliss med solnedgång och månljus. En kväll regnade det så hårt att det kändes som att stå i duschen, men publiken ville inte gå hem i alla fall.
Hallå där...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!