Ilskan är den stora drivkraften

Skottlands deckarförfattare rider på en framgångsvåg. Genren har fått ett eget namn - tartan noir. Och om Ian Rankin är kungen av de skotska kriminalhistorierna så är Denise Mina drottningen.

Rider en framgångsvåg. Denise Mina är en av de många framgångsrika skotska deckarförfattarna. Nu överger hon sin huvudperson i den framgångsrika Garnethill-trilogin för en ny figur. Foto: Colin McPherson

Rider en framgångsvåg. Denise Mina är en av de många framgångsrika skotska deckarförfattarna. Nu överger hon sin huvudperson i den framgångsrika Garnethill-trilogin för en ny figur. Foto: Colin McPherson

Foto:

Kultur och Nöje2006-02-27 00:25
- I princip alla i Skottland skriver på en kriminalroman just nu, säger hon om fenomenet.
En underbart bred dialekt, som får den amerikanska engelskan som vi annars översköljs med att skämmas, avslöjar direkt var Denise Mina hör hemma. Hon har rest från Glasgow till Stockholm med man och två små barn för att lansera sin nya kriminalserie, men också för en veckas semester.
Det är Garnethill-trilogin (första boken heter "Döden i Garnethill") som har gjort Denise Mina till ett känt namn. Huvudpersonen lever i den sjaskigare delen av Glasgow och har inte många likheter med deckarnas vanliga medelålders poliskommissarier. Den 20-nånting Maureen O?Donnell dricker för mycket, plågas av barndomens övergrepp och är långtifrån psykiskt stabil. Att välja en huvudperson från underklassen är väldigt skotskt, säger Denise Mina själv om henne.

Men trots framgångarna har Denise Mina lämnat Maureen O?Donnell för en ny romanfigur. Kriminalromanen "Blodsarv" är den första i en helt ny serie om fem böcker. Här får vi följa en annan ung kvinna, Paddy Meehan, genom hennes liv och karriär. Det hela börjar på en tidningsredaktion i början av 1980-talet och slutar ungefär 20 år senare.

Precis som Ian Rankin skriver Denise Mina om de sämsta sidorna av sin hemstad. Och en författare i Glasgow saknar inte inspiration.
- Vi har den högsta mordfrekvensen i hela västra Europa. Massor av unga män bär kniv. Fler sitter i fängelse här än i resten av Storbritannien. Alla känner någon som har suttit inne, berättar Denise Mina.
Förutom en vilja att skildra samtiden är ilskan den stora drivkraften. Hon läste juridik för att hon ville förbättra världen, berättar hon, men insåg att det inte var vad man sysslade med där.
- Indignation är en del av min personlighet. Jag är väldigt arg, haha. I Skottland pratar alla politik hela tiden, jag tror att vi är ett mycket argt folk. Det har nog med fattigdomen att göra. Har man inte pengar kan man inte tävla om vem som har finast bil. I stället handlar det om vem som är mest passionerad i sitt politiska engagemang.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!