Jag pratar om sommarens musikfestivaler om någon nu inte hänger med. Förutsägbart säkert, men på något sätt viktigt. Jag ska inte bara vara förutsägbar, jag ska dra till med halvtaffliga bibliska liknelser också men det kommer senare, stay tuned.
Vår egen Visfestival känns som att den står på fast mark även i år. Snart kanske marken runt festivalen gungar något av Hästpojkens rock, men inte marken under den. Med så fast förankring i Västerviks självbild hoppas jag att det är svårt att misslyckas.
Festivalens nya general Calle Åstrand har bett västervikarna om hjälp. Vår festival, vårt varumärke, vårt ansvar. Och det känns inte mer än rätt. Värre är det för festivaler där man inte har en så trogen befolkning att luta sig tillbaka på. "Hultsfredsborna" i Stockholm kanske inte sluter upp helt mangrant kan man tänka.
Redan innan syrenerna blommat ut går två "jättar" i graven. Borlänges stolthet Peace and Love gick under med ett stilla mullrande, höga gager och svikande publik gjorde situationen ohållbar. Hässleholms motsvarighet Siesta har också brakat i marken. Det är väldigt tråkigt, både för festivalen och dess arrangörer men man får inte glömma festivalbesökarna. Det är de som blir offer. Många ungdomar har betalat motsvarande två månadslöner för att se idolerna. Nu kommer man inte vare sig se röken från rökmaskinerna eller av sina pengar. Börjar kanske gagerna bli väl tilltagna? Festivalerna för stora? Världsartisterna för många? När priserna pressas upp och festivalerna går omkull finns det snart inte någonstans att spela för välavlönade artister. Eller har vi för många festivaler helt enkelt? Som konkurrerar på helt olika villkor. Jag vet inte, så jag låter det vara ganska osagt.
När nu Goliat faller är det inte David som slungat stenen, jätten och hans medhjälpare verkar ha lagt snavben för sig själva. Kvar står den lille David, som med enklare medel inte besegrat jätten - de konkurrerade knappt från första början - utan bara helt enkelt går vinnande ur striden. Självklart är det mer komplicerat än så, det förstår jag. Men jag kör på känsla. Lite som när jag lagar mat.
Är det småskaligt och lokaproducerat som gäller i sommar? En grillad Hultsfredskotlett med pikanta ortsbor som tillbehör och bas? Fonden består av Hulingen kan vi tänka.