Kina genom en gammal mans ögon
En bok om en gammal man som levt både som rik och bortskämd yngling och fattig bonde har vunnit kinesernas hjärta. Yu Huas roman "Att leva" har sålt i över en miljon exemplar och fortfarande - 14 år efter utgivningen - hör den till de böcker som säljer mest.
Fängslar. Yu Hua är en av Kinas populäraste författare. "Att leva", hans skildring av Kina under 1940-talet och några årtionden framåt, har fängslat ofattbart många läsare. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Foto:
- Jag behöver två saker för att kunna skriva. Ordentlig mat och god sömn. Mat är inget problem, och här sover jag mycket gott.
Något skrivande har det inte blivit här i Sverige, det är inte därför han rest till Europa. Men resan är ett skönt avbrott från en minst sagt hektisk period i Kina. Där har precis den andra och sista delen av hans roman "Bröder" kommit ut och han har varit hett eftertraktad av tidningar, radio och tv.
I Sverige är det den stora genombrottsromanen "Att leva" som nu ges ut, den första av hans böcker som översatts till svenska.
Det som fängslat så många kinesiska läsare är en ganska tunn bok om ett Kina i förändring. En man tar en paus från arbetet på åkern och berättar om sitt liv: hur han som odräglig yngling tillbringade sin tid på stadens horhus, spelade bort familjens förmögenhet, tvångsrekryterades av befrielsearmén och till slut med stor möda lärde sig bruka jorden.
Sett genom den gamle mannens ögon berättar Yu Hua om landreformer och folkkommuner, om den kinesiska landsbygden och samhällets radikala utveckling från 1940-talet fram till 1980.
- Det finns så många människor som han i Kina. Genom att berätta om deras upplevelser och känslor så får man med hela samhällets utveckling. Alla som har levt under 1900-talet har upplevt de här omvälvningarna. Men egentligen har samhället förändrats ännu mer de senaste tio åren.
Bokens enkla, humoristiska stil blev början till en förändring i Yu Huas sätt att skriva. Hans tidigare lite kyliga betraktande stil fungerade inte - först när han lät Fugui, den gamle mannen, själv berätta om sitt liv lossnade det.
- Han behövde få berätta på sitt eget sätt och han har ingen lång utbildning. Först såg jag det som en teknisk förändring. Men senare förstod jag att det handlar om ett annat sätt att se på världen. Betraktar man Fugui utifrån ser man inget annat än elände. Men när han själv beskriver sitt liv ryms där också massor av lycka.
Yu Hua växte upp under Maos kulturrevolution, när böcker brändes och det som fanns att läsa var väggtidningar. Föräldrarna var läkare och han själv blev tandläkare. Men han tyckte aldrig om att titta in i folks munnar hela dagarna. I stället lockade en anställning på kulturministeriet och då var man tvungen att vara utgiven författare.
- Jag började skriva 1983. Man måste förstå att på 1980-talet i Kina valde man inte var man skulle arbeta själv, staten bestämde var du skulle jobba.
Det var när "Att leva" filmatiserades 1994 - prisbelönad bland annat i Cannes - som Yu Huas stora genombrott kom. Över en miljon exemplar har sålts och eftersom det är Kina uppskattas den piratkopierade upplagan vara lika stor. Fortfarande ligger den på topplistorna över mest sålda böcker. Yu Hua har blivit ett tungt namn och hans nya bok "Bröder" trycks redan från början i 400 000 exemplar.
- "Att leva" har betytt enormt mycket för mig, det är tack vare den som jag får ge ut mina andra böcker. I dag är litteraturen i Kina mycket mer kommersiell än när jag började skriva. Jag skulle önska alla författare en sådan framgång.
Yu Hua
Ålder: 46 år, född 1960.
Familj: Fru och ett barn, eftersom man inte får skaffa fler i Kina.
Bor: I Peking, uppväxt i Haiyan, en mindre stad i södra Kina.
Aktuell: Med boken "Att leva". I höst kommer "Berättelsen om när Xy Sanguan sålde sitt blod" på svenska. I Kina har nyligen den andra och sista delen i eposet "Bröder" givits ut, där han försöker teckna en helhetsbild av Kinas nutidshistoria, från 1970-talets kulturrevolution fram till i dag.
Familj: Fru och ett barn, eftersom man inte får skaffa fler i Kina.
Bor: I Peking, uppväxt i Haiyan, en mindre stad i södra Kina.
Aktuell: Med boken "Att leva". I höst kommer "Berättelsen om när Xy Sanguan sålde sitt blod" på svenska. I Kina har nyligen den andra och sista delen i eposet "Bröder" givits ut, där han försöker teckna en helhetsbild av Kinas nutidshistoria, från 1970-talets kulturrevolution fram till i dag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!