Bidragssumman har varit konstant de senaste fem åren och har alltså inte höjts i takt med att kostnaderna i samhället stigit.
- Föreningarnas bidrag höjs inte per automatik från ett år till nästa. Organisationerna får själva söka mer pengar, vilket många också gör i takt med att hyror höjs och driftkostnaderna ökar överlag. Men det är svårt att få ökat understöd från kommunen i dag, de flesta får tyvärr avslag på sina ansökningar, säger Anders Östlund, tillförordnad kultur och fritidschef som också har ett särskilt ansvar för förenings- och ungdomsfrågor.
Kultur och fritid är en förvaltning med ansträngd ekonomi, betonar Östlund.
Förra året, 2010, gick man back drygt 2 miljoner kronor, vilket är ett minusresultat som man får släpa med sig under 2011.
- Men vi "krigar ständigt för mer pengar till föreningarna".
Förra året anhöll förvaltningen hos kommunledningen om att få 500 000 kronor extra till sin kassa under 2011 - pengar som enligt kultur- och fritidschefen skulle ha öronmärkts för föreningar som driver verksamheter och har anläggningskostnader.
- Men vi fick dessvärre avslag, förklarar han.
För att Västerviks konstförening skulle kunna få mer pengar under 2011 hade det krävts en omprioritering inom ramen för förvaltningens faktiska budget.
- Men de beslutsfattande politikerna (kultur- och fritidsnämnden) ansåg inte att det fanns utrymme för det, säger Östlund.
Medlemmarna i Västerviks konstförening, med ordföranden Rolf Herrström i spetsen, är kritiska till politikernas hållning.
Det låga anslaget är ett tecken på att beslutsfattarna i Västerviks kommun inte sätter något större värde på den lokala kulturen och kulturföreningarnas verksamheter, menar de.
- I andra kommuner i vår närhet är förutsättningarna för konstföreningarna en helt annan, poängterar Rolf Herrström.
- I Vimmerby, Oskarshamn, för att inte tala om Värnamo kommun, stöttar man den här typen av föreningsverksamhet med betydligt större resurser.
- Personligen anser jag att kulturen utgör en del av basen i ett samhälle. Utan konst blir samhället fattigt, säger Herrström.
Han anser att föreningen mer eller mindre har åderlåtits de senaste åren.
Både Östlund och Herrström tycker sig trots allt se en ljusglimt i mörkret. Nämligen det kommunalägda Rådhuset.
Upphandlingen om vem som ska få genomföra det inre renoveringsarbetet är inne i slutskedet.
Och om allt går enligt planerna kan byggnaden vara inflyttningsklar hösten 2011.
Konstföreningen har av Kultur- och fritidsförvaltningen blivit lovade att då få ta en av lokalerna på bottenplanet i anspråk.
En fråga som återstår är dock vem som ska stå för driftskostnaden.
- I nuläget kan jag inte svara på under vilka ekonomiska premisser konstföreningen kan få använda lokalen, säger Anders Östlund.