Boken innehåller drygt hundra bilder från Erlings totala produktion kompletterade med minnesanteckningar.
Under 30 års tid arbetade han med grafiken - etsningar och torrnålsgravyrer - och hann med att skapa sammanlagt 465 grafiska blad.
För tio år sedan lade han dock det slitsamma arbetet med grafikkonsten på hyllan för gott för att i stället koncentrera sig på måleri i akryl och akvarell.
Men nu minns han tillbaka... Och Erling Johansson har inget dåligt minne, tvärtom.
En samling med hans grafiska verk finns hos Smålands Konstarkiv i Värnamo.
De allra flesta har han även väl bevarade i hjärnbarken. Han minns dem precis. Likaså omständigheterna kring hur de kom till.
Skissblocken med alla teckningar som ligger till grund för bladen har han också sparat, och i dem har han inte sällan gjort anteckningar eller noteringar i marginalen.
Förra sommaren jobbade Erling med urvalet till boken som alltså slutade med att ett axplock, drygt 100 bilder, valdes ut. Dessa har han sedan kompletterat, ibland med korta minnesanteckningar, ibland med något längre texter.
- Jag var tidigt på det klara med att jag ville göra en bok utan en tydlig röd tråd, där varje bild och berättelse är sin egen, förklarar han.
Men det var inte helt lätt att göra urvalet. Det förstår man.
- Jag bestämde mig tillslut för de bilder som lämnat starkast minnesupplevelser kvar.
- Några av de allra intensivaste minnena har jag från olika skärgårdsäventyr med båten, säger Erling.
Ofta åkte han ut ensam eller med någon kollega, just med avsikten att skissa. Men ibland förstår man att blocket åkte fram även under utflykter med familj och vänner då han egentligen inte hade tänkt att arbeta.
- Jag har träffat många intressanta människor och har varit med om många oförglömliga ögonblick i anslutning till skissandet.
- De grafiska bladen är som dagböcker. De finns bevarade långt in i hjärtat, förklarar Erling.
Kändes det vemodigt att jobba med boken med tanke på att du inte längre arbetar med grafiken?
- Nej, det var ren glädje. Men skrivandet var jobbigt. Vissa partier skrev jag om fyra gånger innan jag blev nöjd. Det är ju viktigt med språket, att det blir bra. Det får inte bli för torrt och inte heller för romantiskt. Det gäller att hitta rätt ton.
"Jag minns mina grafiska blad" ges ut av Västerviks Museum och är Erling Johansson fjärde bok. Hans tidigare böcker är "En grafikers år", "Minnen och tankar från ett liv med naturen" och "Jägarna".
I september fyllde Erling 80 år. Med anledning av det arrangerades en stor retrospektiv utställning på Västerviks Museum och i dagarna pågår en utställning på Konst- och designcentret Vandalorum i Värnamo där Erling ställer ut tillsammans med kollegan Åke Johansson, från Smitterstad, och skulptören Krister Jansson, från Stockholm.
Utställning arrangeras av Smålands Konstarkiv och pågår till och med den 4 december.