Konstnärspar skildras ur feministiskt perspektiv
Paret Ancher ifrågasatte könsrollerna, paret Larsson gjorde det inte. På Nationalmuseum visas en feministisk utställning som diskuterar kön och klass utifrån sex kända konstnärspar.
1888. Kristian Kroghs porträtt av sin hustru, Oda Krogh. Från 1888. Foto: J Lathion/Nasjonalgalleriet
Foto: Fotograf saknas!
- Hela Sundborn är ju deras gemensamma verk men Karin är enbart presenterad som maka och mor.
Även konsthistorikerna dröjde med att erkänna hennes textilier:
- Ingrid Andersson hittade dem på 1970-talet, de var inte diskuterade innan.
På 1870 och -80-talen börjar kvinnliga konstnärer och författare ta plats på ett nytt sätt. I Sverige hade Konstakademien öppnat för kvinnliga studenter 1864. I Danmark gör Skagenmålarna Anna och Michael Ancher tillsammans målningen "Dagens arbete bedömes" som föreställer dem båda i vardagsrummet. De tittar på en bild och diskuterar.
Norske Kristian Krogh målar en man bakom en skärm som tittar på kvinnor som badar barn. Mannen får inte vara med, hemarbetet har blivit kvinnornas.
- Tidigare har man inte haft den här uppdelningen av könen, den kommer på 1800-talet och det är den vi brottas med än i dag.
Men alla köpte inte konstnärskvinnornas yrkesinitiativ. På 1890-talet kommer en backlash av hotade män, som Strindberg. Inte heller Carl Larsson omfamnar den nya kvinnan. När han porträtterar en känd operasångerska och teaterchef i Stockholm gör han hennes man till "ett litet flugpapper längst bak", enligt Gynning.
- I dag ifrågasätter vi våra könsroller och vill förändra dem, men det är inget nytt. Det skedde redan för hundra år sedan. Frågan är hur långt vi har förflyttat oss? Vi är inget gammalt museum med mossiga bilder, för mig är alla bilder i nuet. Vi ser på dem genom vår tids glasögon men vi kan lära oss något av det också.Fotnot. "Konstnärspar runt sekelskiftet" visas fram till den 14 maj.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!