Köpenhamns nya opera

Foto: Johan Malmberg Arkitekt Henning Larsen säger sig ha skrivit under ett tystnadskontrakt med Mærsk Mc-Kinney Møller. Men är ändå väldigt frän i sin kritik av den man som skänkt Danmark ett nytt operahus.

Foto: Johan Malmberg Arkitekt Henning Larsen säger sig ha skrivit under ett tystnadskontrakt med Mærsk Mc-Kinney Møller. Men är ändå väldigt frän i sin kritik av den man som skänkt Danmark ett nytt operahus.

Foto:

Kultur och Nöje2005-01-05 00:25
? Det är en magnifik opera. Men utvändigt blev inte huset som jag tänkt mig. Det var han som vann!
Det säger arkitekten Henning Larsen angående de uppslitande bråken med byggherren Mærsk Mc-Kinney Møller. Den storslagna gåvan till Köpenhamn som invigs den 15 januari har märkliga turer bakom sig.
Många är glada över det pampiga nya operahuset i Köpenhamns hamninlopp. Lika många är upprörda över spelet bakom bygget. Det började med att mångmiljardären Mærsk Mc-Kinney Møller ville bygga ett helt nytt operahus i Köpenhamn. Motprestationen var att han fick bestämma en hel del ? bland annat vem som skulle rita huset.
? Redan där började problemen. En vanlig tävling ger arkitekten ett klart ?go!? att arbeta utifrån. Eftersom han ville ha det klart till Møllerkoncernens 100-årsjubileum gav han mig fyra år för att bygga huset. Jag hade krävt fem, säger Henning Larsen.

Det blev fyra år av problem. Enligt Henning Larsen lade sig Mærsk Mc-Kinney Møllers i det mesta kring operans utseende, utan att ha någon särskild kunskap om arkitektur. Därför tvingades arkitekten till extrema lösningar.
? Herr Møller har en stelbent fantasi och ville därför se våra förslag i naturlig storlek. En fullskalig modell av ett operahus! Något liknande har man väl aldrig hört talas om. Men vi gjorde det och sedan fick Møller och hans lilla grupp ta ställning till olika konkreta förslag, säger Henning Larsen.
Hans ?lilla grupp? är skepps- och oljemiljardären Møllers släptåg av redare vid dessa möten.
? Det var en samling redare som avgjorde hur ett av Köpenhamns viktigaste hus kom att se ut. Det är ju groteskt, säger arkitekten.

Henning Larsens luftiga utrikesdepartement i Riyadh är världsberömt och det ljusa Malmö stadsbibliotek ett annat bevis på hans öppna, ljusa arkitektur. Men Møller ville ha ett mer slutet hus. Larsens foajé helt i glas ville Møller först helt mura in, sedan nöjde han sig med att förse den med det kraftiga stålvisir som nu pryder foajén.
På 1990-talet fick Henning Larsen uppdraget att se över hamninloppet på Köpenhamns stadsplan. Han rekommenderade då en stor byggnad på Holmen, mitt emot slottet Amalienborg, just där operan nu hamnat. Han är alltså en stor vän av läget, likadant är han mer än nöjd med det mesta interiört.
? Konstnärligt sett finns vissa förfulande lösningar. Som ridån och de för mörka stolarna i salongen. Annars är jag väldigt förtjust i huset invändigt.

Foajén är iögonfallande och intim trots sin storlek. Och hjärtat, själva salongen, hade Henning Larsen velat bygga i många år. För 15 år sedan vann han nämligen en tävling om att bygga ett operahus i England och åkte då på studieresa till Norditalien för att studera barockens operasalonger.
? Ljudet och närheten blir fantastiskt när du bygger i hästskoform och på höjden. Opera är ett av mina stora intressen, så trots den påfrestande byggprocessen är jag ändå glad för den här nya operan.
Om byggherren varit lynnig och svårtämjd har han samtidigt varit väldigt generös. Bara de bästa materialen har varit bra nog och notan har sprungit i höjden, till närmare tre miljarder kronor.
Fakta Operan i Köpenhamn? Kostnad: nästan tre miljarder kronor. En gåva till den danska staten av Mærsk Mc-Kinney Møller.
? Arkitekt Henning Larsen.
? Ligger på Holmen vid Köpenhamns hamninlopp mittemot drottningens slott Amalienborg. I dag ligger enbart en rad högskolor granne, men på sikt ska operan omgärdas av exklusiva bostäder.
? Huset är 14 våningar högt (varav fem under jord), 41 000 kvadratmeter stort och har 1 100 rum.
? Operans kännetecken är taket som sträcker sig ut 32 meter från fasaden.
? Stora salongen har 1 500 sittplatser. Bredvid finns en mindre scen.
? Operan drivs av Det kongelige teater och beräknas få en driftskostnad på 170 miljoner kronor årligen.
? Operan invigs den 15 januari med en galakonsert. Första operan, Aida, har premiär 26 januari. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!