Kultur i stenbrottet

Åsa Jägerhorn vid stenbrottet utanför Malung. Foto: SÖREN HALLGREN

Åsa Jägerhorn vid stenbrottet utanför Malung. Foto: SÖREN HALLGREN

Foto:

Kultur och Nöje2004-06-12 01:00
Dalarnas första kulturreservat, det stora Kvarnstensbrottet utanför Malung, har invigts.
När jag besökte Dalarna för tre år sedan för att samla fakta till min bok om sten blev jag då utsläpad till det som en gång kanske var Sveriges största kvarnstensbrott.
Där i stenbrottet kunde man se spår av misslyckade kvarnstenar, mejselhugg i berget och min guide, Gunnar Trond, berättade inlevelsefullt om hur arbetet bedrivits där i 7-800 år.
Bland blåbärsris och vitmossa tyckte jag mig höra tallarna susa en sång om hårt arbete, svett och möda, men också en möjlighet till försörjning. Det slog mig, för första gången, hur oändligt viktig kvarnstenen var för dåtidens människor.
Redan i Bibeln kan man läsa om hur viktig kvarnstenen är för vår försörjning. Kan vi inte mala säden till mjöl, får vi inte heller bröd på bordet.
Här i vår kommun besökte jag sedan kvarnstensbrottet i Tindered och blev än mer imponerad.
I Tindered har kvarnstenshuggarna lämnat tydliga spår på den nästan lodräta bergväggen, stora runda cirklar som markerar den tilltänkta kvarnstenen.
I Dalarna har man sedan långt tillbaka i historien haft förmågan att utnyttja sina, ofta magra, naturresurser. Så, för några år sedan insåg politiker, och kulturarbetare att även ett gammalt stenbrott kan bli en sevärdhet, en upplevelse.
Malungs energiska kulturchef Margareta Hedblom har lyckats knyta ihop EU-bidrag med kommunala insatser, man har låtit göra ett bildspel om kvarnstenshuggarnas liv och till slut fått hela kvarnstensbrottet i Östra Utsjö klassat som ett kulturreservat.
Med sång och musik, kulning och vackra tal invigdes kvarnstensbrottet, med sitt mottagningshus.
Landshövding Ingrid Dahlberg högtidstalade.
Till dem som på olika sätt medverkat i kvarnstensprojektet delades så ut vackra kvarnstenar och som slipsnålar och hängsmycken i tenn.
Även dessa framtagna i EU-projektet, av konstnärer i Jönsgården.
Så kanske vi i framtiden också kan knyta ihop våra idéer och kultur-skärgård-visa och upplevelser i Västerviks kommun och få detta tillstånd med bidrag ur EUs ibland så välfyllda penningpang!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!