Kulturbidrag på 3,6 miljoner till Västervik och Hultsfred
En viktig pusselbit har fallit på plats i arbetet att skapa 60 nya jobb i Västervik och Hultsfreds kommuner. Statens kulturråd bidrar med 3,6 miljoner kronor under 2006 för att dra igång ett migreringscentrum i norra Kalmar län.
Målet är att vardera 30 personer ska arbeta med migrering i Västervik och Hultsfred när verksamheten är fullt utbyggd.
Från Statens kulturråd hade de två kommuner sökt drygt nio miljoner kronor för åren 2006 och 2007. I dagarna kom beskedet - 3,6 miljoner kronor anslås för 2006.
Claes Brunius, en av de drivande krafterna i projektet, är nöjd med utfallet.
- Eftersom det redan gått en bit på 2006, och det kommer att dröja ytterligare tid innan vi har folk på plats, kan man väl säga att vi fått vad vi sökt.
Kan ni räkna med pengar för 2007?
- Det är en bra fråga. Läser man bestämmelserna noggrant verkar det som att det är så, förutsatt att regeringen ger sitt godkännande.
Bidraget kommer från ett anslag för att skapa jobb för arbetslösa akademiker inom kultursektorn. Störst belopp har gått till stora etablerade institutioner som muséer och bibliotek i storstäderna, men därefter hör Västervik och Hultsfred till dem som fått högst bidrag.
Det dröjer emellertid ytterligare några veckor innan migreringssatsningen är i hamn. Pengarna från kulturrådet ska användas till kostnaderna för arbetskraft. Dessutom behöver man göra stora investeringar i teknik.
Där hoppas man få ett beslut om EU-bidrag i mars.
Var ska man hålla till i Västervik?
- Vi tittar på lokaler, men har inte bestämt oss än. Verksamheten ställer vissa krav, säger Brunius.
Dels behövs hyfsat stora ytor om så många som 30 personer ska jobba där. Dels måste det finnas tillgång till rum där man kan reglera luftfuktigheten för att det ska gå att förvara känsligt arkivmaterial.
Vilka krav på utbildning finns det på dem som ska jobba med migreringen?
- Vi kommer att behöva en grupp utbildade personer som har kunskap i ljudteknik eller affärsutveckling, men vi kommer också att ha en grupp anställda där det inte finns samma utbildningskrav, säger Claes Brunius.
Verksamheten kommer att börja med att de anställda får en gemensam grundutbildning.
Den tekniska utrustning som ska användas kommer dels att vara ny, modern datateknik, dels äldre ljudmedier som rullbandspelare för att spela upp de gamla arkivinspelningarna. I vissa fall handlar det om så gammal teknik att man kommer att få ägna sig åt ett detektivarbete för att hitta bra begagnad utrustning och tillhörande reservdelar.
- Därför kommer vi inte bara att behöva akademisk kompetens. Finns det händiga personer som har vana att laga rullbandspelare kan det också vara av intresse, säger Claes Brunius.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!