Kungahuset "Sommars" återstående trofé

Tusentals känner sig kallade, 57 är utvalda. Att bli sommarpratare är något svenskar drömmer om hela sitt liv om man får tro projektledaren Bibi Rödöö. En vecka före presentationen av årets kransprydda gäng håller två män henne ändå på halster.

Kultur och Nöje2006-05-30 00:25
- Oftast ställer vi frågan i god tid, men sen får folk spatt när det börjar närma sig. Just nu håller vi på med en person på rätt hög nivå som är svår att komma fram till. En massa personer runt omkring honom tycker att det vore en bra idé, men själv går han och funderar in i det sista.
Kungen?
- Det kan jag inte bekräfta, säger Bibi Rödöö, till vardags producent för "På minuten" men också "Sommars" projektledare sedan tio år.
Efter att Ingmar Bergman, Lars Norén och till och med Anita Ekberg till slut förmåtts säga sitt är det också kungahuset som är Rödöös mest eftertraktade trofé.

Trots att programmet är inne på sitt 47:e år, och trots sommarklyschor och ett övermått av Taube, är Henrik Schyffert den ende sommarpratare som, 1993, drivit med själva programmet. Hans ironiska avrättning gick många förbi, andra blev upprörda. För sommarpratarna väcker starka känslor. Efter Mustafa Cans hyllning till sin mamma brakade Sveriges Radios växel samman av samtal från snoriga kvinnor.
Bara två program har blivit fällda av Granskningsnämnden: Jan Guillou 1979 för påståendet att Per Albin Hansson skulle tagit emot mutor, vilket Guillou inte kunde styrka. Bodil Malmsten 1980 för sin kritik av dödshjälpsföreningen "Rätten till vår död".
Men mest rabalder blev det förmodligen i fjol när författaren Lena Anderssons ifrågasatte Jesus. Lena Andersson fick hatbrev, det fick även Bibi Rödöö, till och med hennes man och barn var omnämnda. Elva anmälningar gjordes till granskningsnämnden och två till JK. Men många var nöjda, däribland en präst: plötsligt diskuterades Jesus överallt.Fotnot. Årets sommarvärldar presenteras onsdag 31 maj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!