Det finns en sport - ja, jag vågar kalla den så - där det inte handlar om att komma först, hoppa högst, kasta längst eller slå någon i golvet. Den sporten kallar jag körsång. Där gäller det att hålla sams, hålla ton för att alla ska komma i mål samtidigt, samstämt.
Nåja Det, visst finns konkurrens inom körsången, men mest bara i elitkörerna. Kraven på konstnärliga mål kan självfallet få kraven att hårdna.
Men ändå - varför kalla körsång för sport?
Skälet är nyttan, både den kroppsliga och själsliga. Blodomloppet får kraft. Lungorna luftas. Muskler som man annars inte tänker på börjar röra på sig.
I boken/antologin "Körsång påverkar" som kom ut förra året skrev Töres Theorell (professor emeritus i psykosocial medicin på Karolinska institutet) bland annat att de medicinska vinsterna är minskad stress och bättre utsöndring av gynnsamma hormoner. Samt att stora muskelgrupper i mellangärde och bröstkorg tränas så att samarbetet mellan hjärta och lungor påverkas positivt. Inte minst gäller detta äldre! Alla duger. Hur du ser ut spelar ingen roll.
Det är klart att mycket av detta kan du leta fram i dig alldeles ensam. Men umgänget med likasinnade ger både lycka och kraft. Samt mod att arbeta vidare!
Dessutom lär du känna människor, få vänner med liknande intressen och värderingar som dina. Förutom att du har chans att få lära dig ett språk som är gemensamt över hela världen: noter!
För många, ja kanske de flesta, börjar det redan i skolan. Men för många slutar det också där. TV-programmet "Trappuppgången" förra året fick t ex många som egentligen inte visste något om körsång att pröva sig på det - och lyckas.
Den vuxna återkomsten till körsång växer hela tiden. Just detta att få vara med och skapa något som både väcker undran och glädje. Inte minst mångfalden.
Hur står det då till här i Tjust? Någon klar bild har jag inte. Men ett exempel är att Västerviks Församling har hela tio körer. Alla bär vi sånger inom oss som vi älskar. Tänk då att få sjunga dessa, vara med om att arbeta fram musik som sprider glädje.
Ikväll kommer en stor skara körlystna människor att uppleva detta i Sankt Petri kyrka. Västerviks Manskör - med sina närmare 60 aktiva sångare - firar sina första hundra år med en Jubileumskonsert. Den kören är ett bra exempel på bredd. De äldsta, fortfarande aktiva, är över 80 år och ändå låter det fräscht - jag har lyssnat på repetitionerna. Och Loa Falkman har man engagerat som extra solist. Där har reklamen varit tydlig.
I det närmaste är väl de över 700 sittplatserna slutsålda. Men å andra sidan är folk vana att tränga ihop sig i kyrkbänkarna.
För övrigt händer det ännu mer över hela Tjust nu när hösten gör entré. Men det får vi återkomma om.