Laura Trenter var tidigare bosatt i Västerviks kommun, först i Loftahammar och sedan i Västervik, men numera har hon återvänt till Mariefred.
Hon kallas ofta "barnens deckardrottning", och är dotter till deckarförfattarna Stieg och Ulla Trenter.
Fast själv ville hon bli polis. Det berättar hon för barnen på Sjöstadens skola i Västervik, där hon var på författarbesök häromdagen.
Just författarbesök upptar en hel del av hennes tid numera. Den senaste boken, av totalt 19, kom hösten 2007. Det var "Testamentet", som hon gjorde tillsammans med Katrin Jakobsen, vars fotografier blir till ledtrådar i handlingen.
Men nu har hon två nya böcker på gång. Den ena kallar hon "Eftermiddagsmaskinen" och målgruppen är barn på låg- och mellanstadiet.
- Det är lite en hyllning till Roald Dahl. Den är lite galen, kan man säga, men förhoppningsvis blir det bra. Den handlar om en kille som uppfinner en eftermiddagsmaskin.
Boken liknar inget som hon tidigare skrivit, i alla fall inte det som hon är mest förknippad med: deckare för unga och spänningsböcker.
- Den här är mer galen, konstaterar hon.
Men "Eftermiddagsmaskinen" är inte den enda boken som Laura Trenter skriver på. Hon arbetar också med en bok ihop med sin yngste son, Krillan.
- Krillan och jag håller på med en bok tillsammans. Det är kul!
De har hela intrigen klar för sig, så nu återstår "bara" arbetet med att sätta allt på pränt. Den här gången är det en kuslig historia, och målgruppen är snarast vuxna, kanske ungdomar.
- Det är absolut inte en deckare, utan mer en spökartad roman, säger Trenter hemlighetsfullt.
Hon hoppas att båda böckerna ska kunna ges ut nästa år.
Ibland får hon frågan om barnboken kommer att försvinna, men det tror hon inte. Film och dataspel är förstås roligt, men barnen måste ju också lära sig läsa, oavsett om det finns barnböcker eller inte.
De måste också vilja läsa. Det är där barnböckerna kommer in i bilden.
Hennes egen ambition har varit att göra böckerna så spännande att barnen ska fortsätta läsa ända till slutet.
När hon är ute i skolorna är det vissa frågor som ofta återkommer, som favoritfärg (hallonrött) och favoritmat (italiensk mat).
- Jag får också frågan om folk känner igen mig på stan. Det gör de inte, tack och lov.
För barnen på Sjöstaden berättade hon att hon började skriva för sina egna barn. Sedan blev böckerna kusligare, i takt med att de växte upp.
När hon sätter i gång med att skriva på en bok har hon alltid en idé. Sedan tänker hon ut början och slut. När det är klart bestämmer hon hur många kapitel det ska vara och noterar helt kort vad varje kapitel ska handla om. Därefter skriver hon hela boken.
Laura Trenter har tidigare jobbat som journalist, kunskaper som hon har nytta av i sitt arbete som författare. Ibland ringer hon polisen och räddningstjänsten för att samla fakta till sina böcker, när det är något speciellt hon behöver veta mer om.
En stor fördel med att vara författare tycker hon är att man kan ha sovmorgon, om man vill...