Lokalhistoria bevaras

Hur gick det till när Barnens dag firades i Gamleby på 1970-talet? Och hur kunde en skoldag i Västervik se ut i slutet av 50-talet?

Nu är migreringen av närmare 140 kassetter och 70 filmer klar. Dokumenten har samlats in från flera hembygdsföreningar i kommunen. - Syftet med projektet är att bevara och tillgängliggöra lokalhistoria, förklarar Veronica Palm från Västerviks Museum och Lasse Björn från SLC.Foto: Ola Axman

Nu är migreringen av närmare 140 kassetter och 70 filmer klar. Dokumenten har samlats in från flera hembygdsföreningar i kommunen. - Syftet med projektet är att bevara och tillgängliggöra lokalhistoria, förklarar Veronica Palm från Västerviks Museum och Lasse Björn från SLC.Foto: Ola Axman

Foto: Ola Axman

Kultur och Nöje2011-10-25 00:00

 Tack vare ett ljud- och bildmigreringsprojekt som Västerviks Museum och flera hembygdsföreningar i Tjust drivit finns detta och mycket annat nu tillgängligt i digital form.

Projektet har genomförts både för att kunna bevara och arkivera värdefulla lokalhistoriska dokument men även för att göra dem mer användbara och lättillgängliga, förklarar Veronica Palm från Västerviks Museum.

För två år sedan besökte Lasse Björn, från Sveriges Ljudmigreringscentrum (SLC) i Västervik, museet dit även hembygdsföreningarna var inbjudna. Lasse Björn var där för att informera om sin verksamhet och möjligheterna med den.

Intressant, tyckte de närvarande föreningsrepresentanterna som gick hem för att leta i sina gömmor.

I våras sökte man så bidragsmedel från Sparbanksstiftelsen Tjustbygden och beviljades
90 000 kronor för att kunna genomföra migreringsprojektet. Sedan har föreningarna med ideella krafter, och med stöd från museets personal, skjutit till en motsvarande summa i tid och arbete för att ro satsningen i hamn.

I maj påbörjades migreringen av totalt 138 insamlade kassetter (varav 50 är från Durspelsstämman i Ankarsrum, reds anm) och 68 smalfilmer. Samtligt finns nu bevarat i digital form. Dels i de respektive föreningarna ägo, dels som hårddiskskopior på museet.

Alla migrerade dokument har naturligtvis lokalhistorisk prägel.

- Detta (138 kassetter och 68 filmer) var vad vi lyckades vaska fram bara i ett första skede men vi tänker oss att migreringsprojektet får fortsätta i fler omgångar, säger Veronica Palm.

- Sex föreningar och Västerviks Museum hann plocka fram dokument att migrera den här gången. Men sammanlagt finns det 20 hembygdsföreningar i Tjust som säkerligen äger mycket som är värt att bevara för framtiden, fortsätter hon.

- I förlängningen är digitaliseringen av gamla dokument något som kan bli en inkomstkälla för föreningarna, tror Lasse Björn.

- Bland annat tack vare att detta ger möjlighet att enkelt och lätt arrangera filmvisningar, menar han.

Björn Gunnarsson från Hallingebergs hembygdsförening och Carole Larsson från hembygdsförbundet har varit drivande krafter i insamlingsarbetet. Objekten i den första migreringsomgången kommer från Ankarsrums-, Gamlebys-, Törnsfalls-, Västra Eds- och Överums hembygdsföreningar samt från Västerviks Museum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!