Lucas Svenssons fyra Dagerman

Foto: SÖREN VILKS I Lucas Svenssons psäs "Strömming på Cattelin" finns Stig Dagerman med i fyra varianter.

Foto: SÖREN VILKS I Lucas Svenssons psäs "Strömming på Cattelin" finns Stig Dagerman med i fyra varianter.

Foto:

Kultur och Nöje2004-11-16 01:00
Stig, Stig, Stig och Stig kliver in i ett dystert hotellrum, ingen av dem är särskilt munter till mods men Stig 1 skrattar mer än Stig 4 som mest gråter.
I ?Strömming på Cattelin?, en nyskriven pjäs av Lucas Svensson, gestaltas Stig Dagerman i fyra versioner ? så många behövdes för att fånga hans komplexitet.
Få svenska författare skimrar med sådan mytisk glans som Stig Dagerman ? snygg, geniförklarad, svårmodig och tidigt död ? en litteraturens Jim Morrison, eller Kurt Cobain.
? Han är Sveriges första litterära rockstjärna. Han blev snabbt en myt och det perfekta slutet på en sådan myt är naturligtvis självmordet.

Men utöver det då?
? Problemet med honom och alla författare som tidigt tar livet av sig är att man inte kan läsa en rad av dem utan att tänka att det hänger ihop med självmordet. Speciellt med Dagerman som ständigt uppehåller sig vid döden. Men vad är han förutom det här?
Som så många intellektuella 19-åringar hade Lucas Svensson sin Stig Dagerman-period.
? Men det är sånt som man lägger ner.
? Han är en författare som går direkt på de väldigt svåra frågorna, direkt på bråddjupen. Och det är väl där man också kan stötas bort när man mognat.

Många år senare började han och regissören Emil Graffman åter intressera sig för Dagerman, de tänkte sätta upp hans pjäs ?Ingen går fri? och gjorde research om författaren. Ganska snart började det kännas mer intressant att göra en pjäs om Dagerman själv, Lucas Svensson återupptäckte den store stilisten. Och lantisen Stig Dagerman.
? Han är en kombination av författaren som är uppväxt i Älvkarleby i ett torp, med farfar och farmor och den hippe existentialisten i Stockholm. Det gör honom väldigt intressant. Han tar existentialismen ut i ladugården.

Det är nu femtio år sedan Stig Dagerman tog livet av sig, endast 31 år gammal. Han hade då gått in i en av den svenska litteraturens mest välkända kreativitetskriser, efter några vansinnigt produktiva år på 40-talet tog det slut.
? Om man blir ett geni när man är 21 så blir det något som hela tiden måste fyllas upp till bredden och gärna lite över.
Men skrivkramp är en yrkesåkomma som alla författare drabbas av emellanåt, de flesta överlever och tar sig vidare, fyller så småningom upp det hotfulla, vita pappret med nya bokstäver och tar inte livet av sig. Stig Dagerman bar på en bräcklighet, en stor ensamhet som gjorde svårigheter outhärdliga.
? Han har en aggressivitet som imploderat och går inåt. Det finns långa självhatstexter av honom där han analyserar sig själv och fyller sida efter sida med allt dåligt som är han.

?Strömming på Cattelin? är en fri fantasi med Stig Dagerman som utgångspunkt, men Lucas Svensson lovar att även kalenderbitarna kommer att bli nöjda, utgångspunkten är ändå Dagermans liv. Trots det är det inte någon sorgesam socialrealism som kommer att framföras på scenen.
? Det ska vara både allvarligt och roligt ? komedi, tragedi och fars, säger Lucas Svensson.
Han har placerat sina fyra Stig, som representerar både olika sidor av och olika tidsepoker i Stig Dagermans liv, på ett hotell som skulle kunna ligga var som helst i Europa.
? Hela 40-talslitteraturen och filmen är full av hotell med regn utanför fönstren och folk i trenchcoat. Dessutom är hotellet symbolen för att inte vara hemma, att inte ha en fast plats i världen. Där är man övergiven, där kan man aldrig stanna för evigt.

Lucas Svensson har framför allt blivit känd för sin barndramatik, hyllade pjäser som ?Fallna från månen? och ?Tussilagoängen?. Men han skiftar gärna mellan åldersgrupperna.
? Man tömmer sig rätt snabbt om man bara skriver barndramatik. Det är som att bara prata med barn och aldrig med en vuxen människa.
Och bortsett från tilltalet så finns det mer som förenar än som skiljer Lucas Svenssons barn- och vuxendramatik. Hans pjäser rör sig alltid kring samma teman.
? Det handlar om utsatta människor i kanten av samhället som försöker hitta en plats i världen. Om frågor som: vem är jag, vad gör jag här? Hur ser den världen som vi lever i ut?Fotnot. ?Strömming på Cattelin? hade premiär på Dramaten i lördags och de fyra Stig spelas av Torkel Petersson, Per Svensson, Johan Lindell och Jon Karlsson. Dessutom syns Anna Björk i en roll. Emil Graffman regisserar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!