Målarfursten på Louisiana

En trio tyska konstnärer anses vara världens mest eftertraktade. Samtliga har tillägnats stora retrospektiver på Louisiana. Sist ut är Georg Baselitz, den regellöse expressionisten som alltid gått sin egen väg.

Georg Baselitz "Hon vilar sig" (1997).Foto: Louisiana

Georg Baselitz "Hon vilar sig" (1997).Foto: Louisiana

Foto:

Kultur och Nöje2006-02-11 00:25
Namnet bär han efter sin födelseby Baselitz. Sedan många år bor han i slottet Derneburg i Niedersachsen. Det finns onekligen något mäktigt över konstnären som i sitt hemland gärna kallas Målarfursten.
Georg Baselitz räknas i dag som världens tredje mest eftertraktade konstnär - efter landsmännen Gerhard Richter och Sigmar Polke som båda ställts ut stort på Louisiana på 2000-talet.
Född i gamla Östtyskland men under studieåren utkastad från konstakademin i Östberlin eftersom han hade vissa anpassningsproblem till det socialrealistiska konstidealet. I Västberlin fick han sitt genombrott tillsammans med generationskamraten Eugen Schönebäck i början av 60-talet med en utställning som innehöll anstötlig konst, som polisen kallade den och därmed gav konstnärerna medial uppmärksamhet.

Baselitz är bara delvis en spegel av den omvälvande samtid han levt sig igenom. Jag gissar annars att det är den typen av reflektioner som danska journalister som pressar konstnären på hans syn på Muhammedbilderna är ute efter; sättet konst skildrar samtiden på. Baselitz svarar med att konsthistorien är full av bilder på gudomliga gestalter och det är inget märkligt. Jag gissar att den är den typen av uttalanden som lätt kan hamna i fel kontext. Baselitz lutar sig mer mot konsthistorien än reflekterande samtidskonst.
- Han upplever samtiden. Men han illustrerar den inte explicit, säger Detlev Gretenkort, Baselitz assistent sedan drygt 20 år.
Georg Baselitz får hjälp av sin assistent med journalisterna eftersom han själv enbart pratar tyska. Ett talande faktum för en man som i öst var oönskad, men i väst själv bjöd motstånd genom att vara kritisk mot den trendiga popkonsten. Nu är han en internationell storhet som lever på sitt slott och långsamt utforskar måleriets alla möjligheter.

Det är ett expressivt måleri som samtidigt är abstrakt och figurativt, som lever i gränslandet. Det är sällan helt abstrakt.
Tillsammans med en ny generation starka tyska konstnärer utgör Baselitz en grupp som i skuggan av nationalsocialism och kommunism på 60- och 70-talet utformade en ny konst. Baselitz gick sin egen väg och den är bitvis krokig, men dess svängningar kan beskrivas som en ständigt pågående process.
De allra färskaste målningarna som finns på Louisiana är en del i Baselitz stora "remix-projekt". Det senaste året har han gjort nya versioner av sina egna gamla verk. På så sätt omprövar han kontinuerligt måleriet och konsthistorien.
"Georg Baselitz - målare" pågår till den 5 juni på Louisiana.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!