Maria Dauenbüchel inspireras av naturen

- Att arbeta med lera ger ett lugn. Det går inte att skynda med det materialet, säger Maria Daubenbüchel.

Maria Daubenbüchel är verksam konstnär sedan 30 år tillbaka. Nu ställer hon för första gången ut i Västerviks kommun, nämligen på Vårsalongen i Gamleby centrum.Foto: Lotta Gometz

Maria Daubenbüchel är verksam konstnär sedan 30 år tillbaka. Nu ställer hon för första gången ut i Västerviks kommun, nämligen på Vårsalongen i Gamleby centrum.Foto: Lotta Gometz

Foto: Lotta Gometz

Kultur och Nöje2011-03-09 00:00

Hon är en av två konstnärer som ställer ut på Tjustbygdens konstförenings Vårsalong som öppnar på söndag.

I 30 års tid har hon varit verksam som skulptör, både i Tyskland och i Sverige.

Sedan fyra år tillbaka bor hon och maken Josef i Härstaområdet i Gamleby med en fantastisk vy över Gamlebyviken som säkert har en stimulerande inverkan på skapandet.

Men inspirationen kommer från många olika håll, förklarar Maria.

- Precis som alla andra påverkas jag naturligtvis av min omvärld, det vill säga av det jag ser och upplever. Medmänniskorna, samhället och naturen är viktiga inspirationskällor.

- Ibland kan det vara ett aktuellt människoöde, någon som varit med om krig, flykt, förföljelse eller diskriminering, som ger uppslag till en skulptur. När något berör mig på djupet får jag behov av att omvandla mina känslor och mitt deltagande till konst.

Men själva skapelseprocessen är ansträngande och kräver tålamod, betonar hon.

En skulptur kan ta dagar, ja ibland veckor att färdigställa.

Den tidskrävande aspekten som är ett ofrånkomligt villkor när man arbetar med lera är även en del av charmen, tycker Maria.

- Långsamheten avspeglar sig också i det slutgiltiga resultatet. Skulpturen utstrålar nästan alltid ett slags ro, menar hon.

Maria formar leran med händerna och bränner det mesta i en tunna i trädgården.

- Det ger bättre effekt än att bränna i ugn, säger hon.

Lite nyfiken blir man såklart på hur Maria och Josef Daubenbüchel kom att bosätta sig i Tjustbygden av alla tänkbara platser.

- Vi gjorde vår första Sverigeresa 1974. Då besökte vi Valdemarsvik och blev förtjusta i trakten. Så småningom skaffade vi sommarviste i Ytterby, Loftahammar, berättar de.

Sedan ett tiotal år tillbaka bor de permanent i Sverige, och efter några inledande år i Stockholmsområdet återvände de alltså till Tjust för fyra år sedan.

Under sina yrkesår i Tyskland arbetade Maria som bildlärare samt med konstterapi på en rehabiliteringsklinik för hjärtopererade. Dock hela tiden parallellt med det egna skapandet.

Den andra utställaren på årets Vårsalong är Agneta Bolin Bjerkman från Borgholm.

Hennes utgångspunkt är naturen.

- Mitt arbetsfält är det lilla, nära och vardagliga, där det finns spår av mänsklig närvaro. Tecken, strukturer, ljus och transparens är mina uttryckssätt. Jag jobbar med textila material och måleri, ibland i kombination, förklarar hon på Regionförbundets webbplats Konst i Kalmar län.

Vårsalongen visas på Gamleby centrum. Vernissagen hålls på söndag och utställningen pågår till och med den 27 mars.

Personligt

Namn: Maria Daubenbüchel
Bor
: Gamleby

Familj: Maken Josef, en dotter med man och barn i Stockholm samt en son i Hamburg.

Intressen: Politik, trädgård och att läsa. Har genom åren varit engagerad i olika välgörenhetsorganisationer.

Senast lästa bok: "Freya von Moltke" av Frauke Geyke och "Der philosoph und der wolf" av Mark Rowlands.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!