Marinetti rasade mot allt
"VÄr poesis fundament Àr modet, oförskÀmdheten och revolten". Citatet kommer frÄn Filippo Tommaso Marinetti kanske den argaste av dem alla. 1909 spydde han ur sig sin avsmak mot alla borgerliga konstformer och samhÀllskonventioner i "Det futuristiska manifestet" som publicerades pÄ framsidan av den franska dagstidningen Le Figaro. Futurismen fick sin början den riktning inom modernismen som ville riva ner ALLT och inte spillde nÄgra tÄrar över ruinerna. Poeten Marinetti blev rörelsens teoretiker och han slog vilt mot det han sÄg som förlegat, stillastÄende eller vekt:
"Vi vill förhÀrliga kriget, vÀrldens enda hygien militarismen, patriotismen, anarkisternas destruktiva handling, de sköna idéerna för vilka man dör, samt föraktet för kvinnan."
Rörelse var allt, maskinerna det vackraste, "mjuka" vÀrden bara tjafs. I sin radikala konstsyn gick Marinetti sÄ lÄngt att han förbjöd anvÀndandet av adjektiv och adverb i litteraturen de leder inte framÄt.
SÄ klart blir en sÄdan instÀllning lika destruktiv som befriande. Futurismens estetik inspirerade till konstnÀrliga experiment under mÄnga Är framÄt, en vÀlbehövlig utvÀdring av gamla unkna stilideal. Den blev ocksÄ fascismens bÀsta vÀn. FörhÀrligandet av krig, den stora tron pÄ stÀndigt framÄtskridande och teknisk utveckling, hyllandet av manlighet och föraktet för svaghet, mycket förenade de tvÄ italienska ismerna. Marinetti var dessutom god vÀn med Mussolini.
Men lÄngt tidigare, 1876, föddes Filippo Tommaso Marinetti i Alexandria, Egypten som den andre sonen till en förmögen advokat. Han utbildades i en strÀngt religiös skola, men relegerades dÀrifrÄn och slutförde sina studier i Paris. Det var dÀr han kom i kontakt med modernismen, med symbolisterna och den banbrytande ready made-konstnÀren Marcel Duchamp. 1905 startade han tidskriften Poesia och drog pÄ allvar i gÄng kampen för ett förnyande av litteraturen, för den fria versen och mot litterÀra konventioner.
NÀr Futuristiska manifestet publicerades 1909 bestod rörelsen bara av Marinetti sjÀlv. Men hans manifest vÀckte stor uppstÄndelse och snart hade en rad konstnÀrer stÀllt sig vid hans sida. Marinetti blev de futuristiska idealen trogen fram till sin död 1944, men med honom dog Àven rörelsen.
Italiens och fascismens svidande nederlag under andra vÀrldskriget spikade igen kistan.
Men estetiken syns det spÄr av Àn i dag.
I alla tider har det funnits nÄgon som Àr ung och arg. NÄgon som ifrÄgasatt de rÄdande vÀrderingarna, som rört om, vÀnt upp och ner och utmanat tingens ordning. I artikelserien "Unga och arga" presenterar vi de unga och arga fram till 1950-talet. FrÄn Mary Wollenstonecraft till Jean Genet. Nu har turen kommit till Filippo Tommaso Marinetti.
FAKTA n
Filippo Tommaso Marinetti
Levde: 1876-1944
Plats: Egypten, Frankrike, Italien
Mest kÀnd för: Att starta futurismen genom "Futuristiska manifestet" 1909. Sin radikala konstsyn och sitt samröre med den italienska fascismen.
Arg pÄ: Traditioner, kvinnor, syntax, mÄnskenet, socialister, vekhet, adjektiv och en hel del annat.
unga och arga
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!