Med fokus på slöjorna

Fotografen Elin Berge vill nyansera bilden av slöjans betydelse. Fotoboken "Slöjor" finns redan ute, i höst visas utställningen med samma namn på Arbetets museum, Norrköping.

Fotobok om slöjor.  Nyfikenheten drev Elin Berge att göra en fotobok och utställning om slöjor.  Foto: Elin Berge

Fotobok om slöjor. Nyfikenheten drev Elin Berge att göra en fotobok och utställning om slöjor. Foto: Elin Berge

Foto:

Kultur och Nöje2006-08-21 00:25
Porträtt. Rakt upp och ner vid kala väggar där ljuset faller snyggt. Fokuset ligger på slöjan. "En bit tyg på huvudet berättar inte hela historien om de som bär slöjor", står det i Elin Berges förord till boken "Slöjor".
Det började under fotoutbildningen på Biskops-Arnö. Examensprojektetet blev en resa gick till Istanbul, där Elin Berge valde att skildra två muslimska unga kvinnor.
- Det var första gången jag egentligen kom i kontakt med islam på ett personligt sätt. Det var så annorlunda mot den bild jag hade fått från medierna. Jag är uppvuxen i Umeå, i ett typiskt medelklassområde. Så jag har aldrig känt någon från religionen islam.

Nyfikenheten fanns därför redan där när Elin Berge av en slump träffar en ung muslimsk kvinna på nöjescentrat Heron City i Stockholm. Kvinnan berättar om slöjan, hur kvinnorna kan variera den på många olika sätt, att det finns olika stilar - från elegant till traditionell - och att det finns olika åsikter bland kvinnorna om varför de bär slöja.
Det mötet i kombination med debatten i Sverige om huruvida unga tjejer ska få bära slöja i skolor eller inte resulterade i fotoboken.
- Jag ville ta redan på vilka dessa tjejerna är egentligen och vad de själva tycker om det här plagget.

Hon har stött på de unga kvinnorna lite varstans. På gatan. I moskén. Via bekanta. Oftast har reaktionerna från tjejerna varit positiva, kvinnorna har velat berätta vad de känner och tänker om slöjan.
Men vissa har inte velat ställa upp på att bli fotograferade, dels för att avbildning strider mot deras tro, dels för att de känt sig utsatta. I bokens förord skriver Elin Berge: "Många har utryckt hur de känner tvång från två håll. Det svenska avklädda. Och det muslimska påklädda."

De flesta kvinnorna i boken har en positiv upplevelse av slöjan. Bredvid porträtten finns deras tankar citerade. Men att boken enbart skulle spegla en positiv bild tycker inte Elin Berge.
- Det finns några kvinnor som där man i deras citat kan ana ett tvivel. Men det här är ingen bok som ger en helhet, den ger en inblick i vad några tycker och vad de har att säga.
Elin Berges berättelse bottnar i hennes nyfikenhet, att få veta mer. Det hoppas hon också att besökarna på utställningen ska känna.
- Jag vill att folk ska se en nyans, och inte bara bestämma sig för vad slöjan betyder. Den kan ha olika betydelse för olika människor.
Vad har du lärt dig på vägen?
- Att vända på begreppen. I vissa fall kan man säga att slöjan står för ett kvinnoförtryck, men den kan också stå för frihet. För många är slöjan ett eget val.
Kvinnorna i boken är alla mellan 13 och 30 år. De är unga, precis som Elin Berge själv. Och även i hennes kommande projekt är det unga kvinnor som skildras - thailändskor i Sverige, de rör sig kring ett buddhisttempel som håller på att byggas i Fredrika, Västerbotten.
- Mina projekt handlar ofta om kvinnor i min egen ålder. För mig är det jätteintressant att träffa andra unga kvinnor som lever i samma globala värld som jag och det är spännande att lära känna tjejer som ser på världen annorlunda än på ett sätt som jag är uppfostrad . I det långa loppet så utvecklar det mig själv.Utställningen visar på Arbetets museum i Norrköping till 5 nov.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!