Michelangelos hemliga dikter
Toppdiplomaten Sverker Åström, som fyller 90 år den 30 december, debuterar som översättare. Han har samlat hittills okända dikter av Michelangelo, kärlekshyllningar till en ung man. Och ger en ny bild av världens kanske mest kända målare och skulptör
Översättare. Den förre ambassadören Sverker Åström har översatt 39 kärleksdikter av Michelangelo. Foto: Fredrik Persson/ Pressens Bild
Foto:
- För att ha en ursäkt frågade jag i biblioteket efter en bok om Michelangelo. Där stod det om hans dikter och jag blev fascinerad.
Sverker Åström har en gedigen diplomatkarriär bakom sig, med poster som FN-ambassadör i New York, Parisambassadör och kabinettssekreterare. Nu har han översatt 39 av Michelangelos drygt 200 dikter i den lilla, röda samlingen "Kärleksdikter". De flesta är kärleksförklaringar till den vackre ynglingen Tommaso Cavalieri, ursprungligen skrivna på italienska.
- Dikterna som är skrivna till den unge Tommasi är de vackraste. Han är otroligt personlig, de hans mest gripande. Att jag själv är homosexuell spelar ingen roll, jag tror vem som helst reagerar på samma sätt.
Den då 57-årige Michelangelo träffade Tommaso, 23, efter att nyss ha flyttat till Rom från Florens och blev intensivt förälskad. Tommaso uppvaktades intensivt, bland annat med erotiska teckningar och en parfym följd av en dikt: "vart du går, om du har detta på dig, så finner jag dig om jag så var blind".
- När han hade skrivit detta gick han tillbaka till sin ateljé och gjorde skisserna till Sixtinska kapellets tak, "Den yttersta domen".
Kärleken Michelangelo beskriver är innerlig och stark: "Min kärlek kan bota alla sjukdomar i världen."
- Hans styrka är de starka känslorna som ligger bakom. Han gör enorma retoriska överdrifter. Det är skönheten och uppfinningsrikedomen i språket som tilltalar mig. Han har ett originellt, friskt och naturligt uttryck.
Eftersom just den platoniska relationen framhölls som ett ideal i 1500-talets Italien kunde Michelangelo och Tommaso fortsätta umgås. Men det skvallras om de två och Michelangelo återkommer till "den dumma hopen" i flera dikter. Homosexualitet sågs av kyrkan som en dödssynd och det hade varit livsfarligt för dem båda om en relation hade avslöjats.
Så vitt man vet var Tommaso inte homosexuell, han gifte sig så småningom och fick barn, men vänskapen männen emellan bestod. När Michelangelo dog fanns Tommaso vid hans sida.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!