Mobergs svenska folksjäl - en kärv tallskog

Ett folklustspel på småländska - kärvt, men med ett varmt hjärta under den hårda barken. I Vilhelm Mobergs "Marknadsafton" är det pengarna som räknas, men kärleksförvecklingar saknas inte.

Mobergklassiker. Peter Harryson är storbonde i Vilhelm Mobergs folkkomedi "Marknadsafton".

Mobergklassiker. Peter Harryson är storbonde i Vilhelm Mobergs folkkomedi "Marknadsafton".

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2007-02-26 00:25
Vilhelm Moberg skildrar den svenska folksjälen. Vi har kanske glömt bort, men vi känner igen den när vi ser den, menar Jan de Laval, som regisserar Riksteaterns uppsättning, som hade premiär i Örebro i fredags.
- Det här är inte om hängbjörkar och röda stugor som i Astrid Lindgrens Småland. Tallskogen är kärv. I Småland finns mer sten än jord, det gäller att arbeta hårt om man vill bruka jorden.

Men det är en folkkomedi som Jan de Laval sätter upp, med Peter Harryson och Cecilia Nilsson i två av rollerna. De viktiga ingredienserna är pengar och kärlek, med pengar på en klar förstaplats.
- Det är ett tema genom Vilhelm Mobergs pjäser. Han skriver om banker som kraschar, bröllop Men vad är roligt i en folkkomedi? Vi tar detta på allvar, försöker hitta den innersta känslan och drivkraften hos de här karaktärerna, säger Jan de Laval.

"Marknadsafton" uruppfördes som radiopjäs 1929 och har sedan dess spelats på teaterscener över hela landet och dessutom filmatiserats. På Riksteatern - som Vilhelm Moberg var med och startade - är det en av de mest spelade pjäserna i teaterns historia.
- Det är en tung mantel vi axlar, säger Jan de Laval.
Cecilia Nilsson spelar pigan Lovisa som har arbetat hos hemmansägaren Magnis i många år. Lön har hon inte fått, däremot ett halvt äktenskapslöfte. I pjäsens början åker bonden Magni till marknaden med Teresia från Hultet, en bonddotter med betydligt fetare brudkista än Lovisa. När Lovisas framtid som bondfru står på spel förstår hon att det är dags att agera.

Scenen är ett gammeldags bondkök och kärleksförvecklingarna rör fyra människor - alla i 50-årsåldern och alla i begrepp att gifta sig. Allt framförs på klingande småländska.
- Personligen tycker jag inte att det finns något vidrigare än att höra skådespelare prata en dialekt de inte behärskar. Just nu tycker jag alla låter bra utom jag. Den småländska jag är uppvuxen med är egentligen östgötska, säger Peter Harryson som tillbringade mycket tid hos sina morföräldrar i Överum när han var barn.
Det småländska ackompanjeras av tidstypiska visor, med Mikael Samuelson vid pianot. Och Peter Harryson erkänner villigt att det är en skön nostalgitripp.
- Jag är i princip uppvuxen i det här köket. Hos morfar och mormor såg det ut så här. Men det finns något som talar till oss även 2007: kampen för att överleva, kärleken, men också pengar och girighet.

Vilhelm Moberg hänger aldrig ut sina karaktärer, han håller dem varmt om hjärtat, menar både Peter Harryson och Cecilia Nilsson.
- "Marknadsafton" känns väldigt mycket som Vilhelm Moberg. Han hade ett patos, tog alltid upp kampen för den lilla människan. Det gör han även här. Han tar ställning för kvinnorna, männen är två praktarslen, säger Harryson.
Urval av kommande föreställningar
27/4 Kalmar
28/4 Oskarshamn
7/5 Jönköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!