Mor och dotter Wimmerström träder fram på museum

I sommar är det 10 år sedan Wimmerströmska gården i Västervik öppnade för allmänheten och blev museum. Det kommer att märkas på lite olika sätt. Bland annat öppnas nu ytterligare ett rum i den stora våningen vilket tidigare hållits stängt.

Stina Wimmerström tyckte om att omge sig med vackra saker.

Stina Wimmerström tyckte om att omge sig med vackra saker.

Foto: Ola Axman

Kultur och Nöje2011-06-23 00:00

Rosemarie Möller kan sägas ha funktionen av allt i allo och guide i det gamla huset på Brunnsgatan. Hon håller också ordning på innergården och ser till blommorna i rabatterna. Nästan allt ser ut exakt som det gjorde på Stina Wimmerströms (1907- 1991) tid.

Runt dammen mitt på gården växer smultron.

- De plockades, frystes in och serverades till tårtan då Stina fyllde 70 (vilket inträffade i mars månad, reds anm). Det var maken Berts idé, säger Rosemarie som kan berätta många liknande små anekdoter om Stina Wimmerström.

Bland annat tack vare alla brev, gästböcker, fotoalbum och klipp- och anteckningsböcker som Stina lämnade efter sig.

Hon var dotter till Ruth och Elis Wimmerström som drev och ägde "stans flottaste café", Wimmerströmska konditoriet, i Västervik. Stina växte upp i lägenheten ovanför och bodde kvar även efter föräldrarnas död. Hon skaffade sig aldrig något yrke eller förvärvsarbete. Det gamla 1700-talshuset på Brunnsgatan lät hon senare donera till Kalmar läns museum.

Det finns en stor mängd kläder och prylar bevarade som härstammar från Stina och hennes föräldrar, liksom från Wimmerströmska konditoriet. Mycket ligger undanstoppat på vinden.

- Vi går igenom det allt eftersom. Tanken är att vi ska plocka fram och visa lite i taget och då utgå från olika teman, förklarar Rosemarie.

Förra sommaren visades flera av Stinas klänningar fram.

-Stina hade ett enormt intresse för kläder och mode och gillade att omge sig både av vackra saker och plagg, förklarar Rosemarie.

Även om hon bodde kvar i Västervik under hela sitt liv reste hon då och då till huvudstaden för att uppleva teater och konserter.

-Ernst Rolf och Fridolf Rudin var några av hennes favoriter, berättar Rosemarie Möller.

De - och många andra kändisar, bland annat en rad Hollywood-stjärnor som exempelvis Rudolph Valentino - kan man se och läsa om i de nyss nämnda klipp- och fotoböckerna som Stina uppenbarligen lade ner mycket tid och omsorg på.

Dessa "pysselböcker", bland mycket annat, kommer att stå i centrum i sommar.

- Det nya rummet som vi öppnar var en gång Stinas "flickrum" och det är detta vi haft i åtanke när vi nu åter gjort det i ordning. Det har tidigare fungerat som förråd under många år. Nu samlar vi frukterna av hennes olika intressen här, såsom klippböckerna och diverse sömnadsarbeten. Hon var för övrigt väldigt intresserad av blommor.

Vidare kommer man att lyfta fram Stinas mamma Ruth på museet denna sommar.

- Även hon var en mycket kreativ och konstnärlig individ, säger Rosemarie och visar fram skisser över bröllopstårtor och marsipandekorationer som Ruth skapat.

Även ett ritblock från när Ruth var liten har letats fram ur gömmorna.

Det är inte särskilt långsökt att gissa att Stina Wimmerström tillbringade mycket tid för sig själv i sin stora Västerviksvåning, även om hon hade många bekanta och gillade att arrangera bjudningar. Men vid 40 år fyllda mötte hon sin blivande man, den 18 år yngre kontoristen Bert Knutström. Det blev ett äktenskap som varade livet ut.

Bert bodde kvar i våningen fram till sin död 1998.

Den 29 juni öppnar Wimmerströmska gården för säsongen. Under hela sommaren hålls regelbundet guidade turer i våningen.

Om du tar tillfället i akt att göra ett besök - passa då på att ställa frågor till de båda duktiga guiderna Rosemarie Möller och Barbro Friberg. De kan svara på det mesta.

Jubileumsutställning

På måndag, den 27 juni, invigs Wimmerströmska gårdens 10-årsjubileum.

Då hålls en "levande" utställning i gårdshuset; "Carl Wimmerströms konditori".

En rad föremål från det gamla konditoriet har plockats fram och dammats av.

Länsmuseuchef Örjan Molander finns på plats för att sommartala och Wimmerströmska scenens värdar 2011, Dominoklubben, visar upp sig.

Utställningen "Carl Wimmerströms konditori" håller bara öppet på invigningsdagen, den 27 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!