Motkultur i USA allt starkare
?Hur blev frihetens land det största fängelsesamhället i mänsklighetens historia??
Foto: ANDERS WEJROT/SCANPIX Journalisten Eric Schlosser kritiserar USA genom noggranna studier av samhällsfenomen. Snabbmatslandet blev en stor försäljningsframgång, nu arbetar han på en bok om amerikanska fängelser.
Foto:
Eric Schlosser skrev ?Snabbmatslandet? för att ta reda på vad som egentligen hänt med hans land under de senaste 30 åren.
? Jag bryr mig egentligen inte om snabbmat. Boken handlar främst om hur USA har förändrats.
Den stora överraskningen var att denna närstudie av snabbmatsindustrins framväxt blev en så enorm framgång. På sitt lågmälda och sakliga sätt belyser Eric Schlosser hur några få stora aktörer fått ett inflytande som sträcker sig långt bortanför värdemenyer och brickunderlägg ? de har krossat fackföreningar, knäckt det småskaliga jordbruket, bidragit till fetmaepidemin och sponsrat politiken. ?Snabbmatslandet? har under flera år toppat försäljningslistorna.
? Idén om att det för tio år sedan skulle finnas en bästsäljare om de arbetande fattiga i USA är helt otrolig. Kanske måste det bli riktigt illa innan det kan bli bättre.
Eric Schlosser är lika lågmält förtroendeingivande som sina böcker. Som en sann humanist är han också optimist ? nu måste det vända, är hans huvudsakliga tes.
? Just nu är vi mitt inne i en mörk period och jag hoppas att vi är på väg att lämna den. Allt det goda med USA finns fortfarande.
Vad är det goda?
? Vi har en rebellisk tradition, det finns en frihet att skapa och omskapa sig själv. I det USA jag känner mig besläktad med finns människor som Jack Kerouac, Bob Dylan och Michael Moore. Det finns en motkultur som i dag blir allt starkare.
I boken ?Pengar som gräs? som nu är aktuell i svensk översättning, skriver han om landets svarta ekonomi, om porr, knark och illegal arbetskraft ? tre områden som tillsammans står för 10 procent av USA:s ekonomi.
? Retoriken om frihet finns för att rättfärdiga storföretagens makt. Det finns en historia av rebelliskhet i USA, men också en historia av stor konformitet. I den här boken tittar på jag på spänningen mellan de två traditionerna.
Just nu är han upp över öronen begravd i vad som visat sig vara hans svåraste uppdrag hittills: att berätta om de amerikanska fängelserna.
? Hur blev frihetens land det största fängelsesamhället i mänsklighetens historia? Vi har fler människor i fängelse i dag än Sovjetunionen under Gulagperioden.
Men Eric Schlossser vill verkligen inte bidra till det enkelspåriga USA-hat som spritt sig över världen.
? Jag har sett några av de värsta sidorna i USA. Men trots allt detta tror jag inte att det är hopplöst, att USA är ett alltigenom ont land och inget kan göras. Men om Bush blir återvald så... vet jag inte. Jag kanske blir fullständigt knäckt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!