Mycket fotboll i vårens bokflod

Fotboll är mer än bara en sport och en lek. I litteraturen används den för att förklara politiska skeenden, vänskap och samhällsklass. Men i bokfloden inför VM står själva sporten i fokus.

Paul  Gascoigne.

Paul Gascoigne.

Foto:

Kultur och Nöje2006-05-26 00:25
Det närmar sig avspark och även den svenska förlagsbranschen har förstått att bland de många fotbollsälskarna finns en hel del bokkonsumenter också. En rad nya fotbollsböcker finns i handeln.
Amerikanske Franklin Foer använder sig i "Fotboll förklarar världen - en (osannolik) teori om globaliseringen" av världens populäraste sport för att förklara kulturella motsättningar i USA, islams framtid och globaliseringen i Ukraina.
Fotbollsskribenten Jesper Högström har skrivit en annan av vårens fotbollsböcker, med det självklara namnet "VM-boken". Han skriver om fotbollens historia, men upptäckte tidigt att fotbollen är inblandad i mängder av politiska och kulturella skeenden.
- Det är intressant att skriva om men ska det bli bra måste det skildras på ett relevant sätt. Inför VM -98 angrep Le Pen Frankrikes landslag för att det var så många svarta och araber med i laget. I medierna framställdes det som något nytt. Men jag upptäckte att Frankrike ända sedan 1930-talet har haft polacker, araber och svarta i landslaget. Givetvis spelar politiken in, men inte så förenklat som det ofta beskrivs. Frankrikes landslag påverkas av en republikansk tradition som är mindre rasistisk än exempelvis England och Tyskland.

Att fotboll används för att förklara något annat är ingen ny företeelse. Skönlitterära författare som Fredrik Ekelund och Peter Kihlgård har använt sporten för att berätta om vänskap och klass. Men ser man på vårens fotbollsböcker är Franklin Foers globaliseringsteorier ett undantag. Nu står sporten fotboll i centrum och en boll är inget annat än en boll.
Jesper Högströms VM-bok är en historik över samtliga världsmästerskap, från 1930 års turnering i Uruguay till den senaste i Japan och Korea. Kommentatorn Ola Andersson står för matchanalysen i "Så funkar fotboll". Åke Jönsson samlar kuriosa i "Fotboll: hur världens största sport växte fram". Petter Karlssons "Tredje halvlek" och Mats Samuelssons bok om Åtvidaberg har kommit i ny pocketutgåva.
- Fotboll är en del av så oerhört många människors liv. Dessutom har fotboll en intellektuell dimension, det är en variationsrik sport och det är fascinerande att lyssna på exempelvis Glenn Strömberg eller Ola Andersson som kan förklara hur det fungerar, säger Jesper Högström om varför fotboll gör sig bra i även i bokform.

Bland de översatta böckerna finns Pelés självbiografi. I juni kommer uppföljaren till Paul Gascoignes självutlämnande och hyllade självbiografi "Being Gazza - my journey to hell and back" på engelska. Andra storsäljande fotbollsbiografier är de om Tony Adams och Tony Cascarino. I Sverige är genren däremot obefintlig.
- Det har jag funderat mycket på. På 1980-talet kom några riktigt illa skriva biografier, om Ravelli bland annat.
I Storbritannien är det alltid en bra skribent som skriver, men det handlar också om att få tag i någon som vill berätta. Det är ingen slump att böckerna ofta handlar om människor som har gått igenom alkoholism och gjort upp med sitt förflutna, tror Jesper Högström.
- Det finns en stark gruppmentalitet inom fotbollen. Man pratar inte för mycket om det som sker inom gruppen.
I Sverige finns det bara en bra fotbollsbiografi enligt Jesper Högström: landslagsmålvakten Sigge Lindbergs "Mitt liv mellan stolparna" från 1932. Själv skulle han gärna skriva en bra svensk fotbollsbiografi, allra helst om Ralf Edström.

När han nämner några andra bra fotbollsböcker är det utländska författare som gäller; exempelvis Simon Kupers reportagesamling "Football against the enemy" från 1994.
- Svenska böcker har hittills varit antingen eller. Författare skriver subjektivt och bombastiskt, det handlar om dem själva. Sportjournalister skriver ofta stilistiskt undermåligt. Fotbollslitteraturen har existerat på nåder och det gör att det inte ställs tillräckligt höga krav, säger Jesper Högström.
Han tror att framtiden kan se annorlunda ut. Kanske har Ola Andersson, Jens Fjällström och Glenn Strömbergs insatser i tv och tidskriften Offsides framgångar fått förlagen att inse att många vill läsa om fotboll på ett seriöst sätt.
Några av vårens fotbollsböcker
"Fotbollshjältar" av Tom Weegar, en bok med enkelt språk från Lättlästa förlaget.
"VM-boken" av Jesper Högström och Gunnar Persson.
"Fotboll: hur världens största sport växte fram" av Åke Jönsson.
"Så funkar fotboll" av Ola Andersson, som gjort sig känd som "Rit-Ola" i SVT och Canal Plus där han pratat fotbollstaktik.
"Fotboll förklarar världen: en (osannolik) teori om globaliseringen" av Franklin Foer.
Justitieminister Thomas Bodström har skrivit en bok om fotboll och om manlig vänskap tillsammans med Mats Holm: "VM-feber: fotboll, vänskap, besatthet".
"Den nödvändiga boken med värdelöst vetande om fotboll" av Janne Adeen, med exempelvis alla självmål i VM:s historia.
"Första fotbollsboken" av Berndt Sundsten, grunderna i fotboll för yngre läsare.
"Fotbollslegender: de femtio bästa spelarna genom tiderna"
"Fotbolls-VM genom tiderna", oförglömliga ögonblick som Pelés tre VM-guld, Maradonas enmansshow 1986 och så vidare.
I vår har dessutom Mats Samuelssons "Hjältarna", anekdoter från fotbollsvärlden, Petter Karlssons "Tredje halvlek" och "Konsten att förlora" av pseudonymen Mats Hård, som började som en blogg, kommit i pocket.
"Thinking fan?s guide to the world cup", en uppmärksammad engelsk bok där en rad skribenter skriver om fotbollens roll i olika länder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!