Myteristernas ättlingar på Pitcairn

Kultur och Nöje2004-05-19 01:00
Anders Källgård är läkare, författare och ö-älskare. Detta förde honom till den mest isolerade och avlägsna ön i världen, Pitcairn Island, mitt emellan Syd-amerika och Australien. Påskön ligger möjligen ännu ensligare, men den är mycket större, det finns flygfält där, och goda kommunikationer med Chile.
Pitcairn, 1600 kilometer västerut är liten, hög och svårtillgänglig och hyser bara ett femtiotal invånare. Vid hårt väder kan ingen angöra ön.
Anders Källgård kom dit 1980 och återvände 16 år senare efter att ha skrivit en bok om ön. För att skriva ännu en, denna. Tack vare sin proffession fick han logi om han åtog sig att vara huvudansvarig för öns sjukvård. Han tog med sig sin familj, fru och två små barn.
Pitcairn torde vara mest känt som myteristernas på Bounty gömställe. Myteristerna valde att stanna på ön, de brände skeppet. Deras ättlingar finns således ännu kvar efter 200 år.
Man får sällan fartygsbesök. Ett lastfartyg med förnödenheter kommer ungefär var tredje månad. Däremellan kan det hända att något kryssningsfartyg anländer och om vädret tillåter kan ta sig iland. In till stranden tar de sig dock inte, de bordas med öbornas långbåtar. Då kan det handla om dyningar på fem meter som häver upp och ner längs fartygssidan, så det gäller att välja rätt ögonblick att ta sig över.

Vid ett tillfälle anlände kryssningsfartyget World Discoverer Pitcairn. Ombord fanns bland annat en svensk. Han frågade Anders Källgård om han kände Kit som ju också var läkare. Han avsåg Kit Colfach som hade gjort åtta resor hit.
- Vi brukar besöka honom i Västervik varje sommar, sa svensken.
Det kan inte vara ofta namnet Västervik nämns mitt ute i Stilla havet.
Anders Källgård är således också läkare. Dock inte kirurg, vilket ibland irriterade någon ö-bo som vill ha hjälp av en sådan.
En makaber olycka inträffade då Pitcairnborna spelade en sorts brännboll. En man föll så illa att hela snoppen skars upp, man såg precis hur den var uppbyggd. En annan man sydde ihop det hela med vanlig nål och tråd och det blev inga komplikationer alls.
Ja, det är bra om man klarar sig själv i sådana fall på den ensliga ön. Närmaste sjukhus, på Nya Zeeland, ligger 5000 kilometer bort! Längre än mellan Sverige och Indien. Och att få en person hämtad brukar kosta 20000 dollar.
Källgård beskriver inte bara livet på Pitcairn, han gör ständiga djupdykningar i litteraturen, hamnar i de mest skilda fack och områden. Han skriver lite som Olle Hammarlund gjorde. Eller rent av som Harry Martinsson i hans Kap Farväl och Resan ut. Han skriver medryckande.
Dessutom ger han sig ut på kryssning i Polynesien, besöker en mängd andra öar, till exempel Påskön. Eller till Hiva Oa i Marquesas övärld. Här ligger konstnären Paul Gauguin begravd. Och hans märkliga äventyrliga makabra liv beskrivs i ett kapitel.
Källgård tar också upp historien om valfångstfartyget Essex, förebild till Herman Melvilles roman Moby Dick. En fruktansvärd historia om några skeppsbrutnas kamp ute i mitten av ingenstans. Hur de till sist åt upp sina döda kamrater och till och med drog lott om vem som skulle skjutas till middag.
På de senaste åren har rykten om sexuella övergrepp mot barn på Pitcairn börjat dyka upp och hotar att stjälpa hela kolonin. Men ännu har inte myteristernas ättlingar övergivit sin älskade ö, där ute i det ofantliga Stilla havet.

NY BOK
Anders Källgård
På Pitcairn
Carlssons förlag
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!