Nostalgisk återblick med swing och humor

Hur var livet för en Uknapojk på 40- och 50-talen och vad lyssnade han på för musik? Det ägnar far och son, Bengt och Erik Gruvebäck en hel kväll åt i Skedshults bygdegård på fredag.

Erik och Bengt Gruvebäck gör en nostalgisk återblick från 40- och 50-talens Uknadalen i                                     programmet "Swing it, farsan, swing it!" i Skedshult på fredag kväll.

Erik och Bengt Gruvebäck gör en nostalgisk återblick från 40- och 50-talens Uknadalen i programmet "Swing it, farsan, swing it!" i Skedshult på fredag kväll.

Foto: Brandin Hans

Kultur och Nöje2008-10-16 00:07
"Swing it, farsan, swing it!" heter programmet som hålls ihop av musiken.- Den tidens örhängen får bli den röda tråden under kvällen och låtarna är tänkta att varvas med pappas berättelser, säger Erik Gruvebäck. För att det ska fungera måste vi nog vara lite mer strukturerade än i vanliga fall, jag får hålla tyglarna kort på farsan!Alla som känner Bengt Gruvebäck vet att Erik står inför en övermäktig uppgift. Det är en historieberättare av stora mått och det lär inte bli lätt att köra räta fåror när han blivit varm i kläderna och till på köpet har sina älskade uknabor i publiken. Bengt Gruvebäck har rest runt i landet med flera olika program. Det har handlat om Fröding, Strindberg, Piraten, Traska och om Uknadalens historia. På fredag blir det 40- och 50-talen ur ett ganska snävt och lokalt perspektiv.Det kan bli betraktelser från mjölkbilen. Som mycket ung reste Bengt Gruvebäck runt som "massäck" i mjölkbilen som var rena fraktbolaget med mjölk i ena riktningen och skummjölk och styckegods från järnhandeln och systembolaget åt andra hållet. Det kan också bli en alldeles sann skröna om den synnerligen hemliga och förbjudna långfredagsdansen där en polsk munspelsorkester fick konkurrens av en riktig rockkomet. Att rockn’ rollen välkomnades som en befrielse för Bengt Gruvebäck är nyheter för sonen Erik.- Jag tycket mycket om att dansa och den som ville dansa behövde aldrig sitta hemma en lördag för det bodde folk överallt och det ordnades danser i varenda by. Många på cykelavstånd annars fick man satsa en krona på skjuts till Gamleby folkpark.Om kvällen räcker till blir det nog en och annan bild från föräldragården Gruvdalen där det fanns sju mjölkkor och två hästar. - Jag har alltid gillat musiken från den här tiden och jag lyssnar gärna på när pappa berättar om sin uppväxt, säger Erik Gruvebäck. Det kommer hela tiden nyheter, som att han varit en rockn’ rollare!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!