Nostalgiska ord med K-märkning
Velourman. Ordet hade vi användning för på 70-talet. Velourmannen på bilden är Magnus Briggert, i sällskap med sin familj i unisexkläder, ett ord som från den här tiden.Arkivbild: Weine Lexelius/Pressens Bild
Foto: Fotograf saknas!
Minns de här företeelserna från den gamla goda tiden på 1900-talet, det gör K-spanarparet Staffan Bengtsson och Göran Willis i sin nya bok. Där skriver de om sådant vi gamlingar minns med ett leende, ord som väcker minnen från en fin tid.
Kalasbyxor hade alla vi flickor på 60-talet. Förklaringen till ordet är en felöversättning av det engelska ordet "panty hose" som utlästes som "party hose" av den svenska importören. Till kalasbyxorna hade vi kanske en pepitarutig klänning eller kjol. Pepitamönstret var detsamma som hundtandsmönster och lanserades av Brigitte Bardot på 50-talet.
På 60-talet talade vi också om innefolket, det vill säga trendiga typer som rörde sig på inneställen och hade innekläder. 1957 fick vi de första lapplisorna, det vill säga kvinnor som trafikövervakare.
Går vi tillbaka till 20-talet får vi förklaringen på ordet mack (i bensinmack), som är initialerna i efternamnen Mattiasson, Andersson, Collin och Key som var de första i Sverige som startade bensinmack. Går vi fram till 70-talet hittar vi rökrutor, velourman och såpopera i vokabulären.
Kul är det att botanisera i de här gamla orden och begreppen. Frågan är vad framtidens nostalgiska tillbakablickar på vår egen tid kommer att ta upp? Kanske fildelning, cyberspace, sushi, plastpappa, EU-moppe och nalle (i betydelsen mobiltelefon)?
Staffan Bengtsson <BR>och Göran Willis <BR><STRONG>Från kalasbyxor till fluortant </STRONG><BR>Semic förlag
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!