Olof Palme istället för Gustav III
I Peter Oskarsons "Maskeradbalen" byts Gustav III ut mot Olof Palme och blir i ett slag rykande aktuell och omdebatterad. Men regissören tonar ned det hela.
Ny version. Peter Oskarson inviger nyrenoverade Malmöoperan den 11 februari med Verdis "Maskeradbalen", där huvudpersonen Gustav III har bytts ut mot Olof Palme.Foto: Johan Malmberg
Foto:
Guiseppe Verdis 1800-talsopera "Maskeradbalen" handlade ursprungligen om mordet på Gustav III, men ett kungamord på scen var så politiskt brännbart att det stoppades av den italienska censuren. I Verdis samtid var det annars vanligt att operor handlade om aktuella händelser.
Det är det inte i dag. Därav uppståndelsen då Malmö dramatiska teater berättade att Peter Oskarsons uppsättning av "Maskeradbalen", som återinviger den renoverande Malmöoperan den 11 februari, skulle handla om Olof Palme. Kungaparet som var inbokat lämnade plötsligt återbud och Expressen påstod att det berodde på att Palmes familj så önskat. Det dementerades i andra tidningar, men ovissheten ingår fortfarande i ett yttre raffinerat spel om själva uppsättningen.
Hur mycket handlar då denna "Maskeradbalen" om Palme? Regissören hävdar att det verkligen inte rör sig om en biografisk skildring.
- Vi berättar Verdis historia om en maktperson som känner en tomhet, som drömmer om ett annat liv. Själv tror jag att Palme ville göra annat än att debattera mot Fälldin. Han kunde uträttat viktiga saker internationellt.
Men Oskarson poängterar att han eller dramaturgen Jan Mark, som bearbetat Erik Lindegrens svenska libretto, inte lanserar egna teorier om varken mordet eller Palmes liv.
- Som biografi stämmer historien inte, i Verdis version har till exempel Gustav III ihop det med Anckarströms fru och det finns det inga historiska belägg för. Lika lite är det en Palmebiografi, säger Peter Oskarson.
Vilken bild av Palme som Peter Oskarson ger återstår att se, eftersom han fåordigt och ogärna kommenterar operan konkret. Men det är varken en hyllning eller nidbild. Frågan är om han varit rädd för att såra Palmes familj?
- Vad de väljer att känna kan jag ta lika lite hänsyn till som de som skrivit böcker om Palme. Men jag kan känna sympati med familjen Palme och alla andra som utsätts för hat, säger han.
Det är Palmemyten och vår syn på denna myt som verkligen intresserar Peter Oskarson. Det finns ett slags konsensus i dag att det var på Sveavägen 28 februari 1986 som Sverige förändrades. Då vi blev ett annat samhälle. Vad alla glömmer bort är det kollektiva ansvaret, menar Oskarson, vilket Palmehat som egentligen fanns i Sverige vid tidpunkten.
Han kallar Verdis musik för meningsbärande, den är till för att berätta något. Och utmaningen ligger i att lyfta fram den musiken i sin samtid. Det är en musik som kan uttrycka ett passionsdrama om hat. Och att det finns talande paralleller mellan hatet mot Gustav III och Olof Palme. För operaregissören Peter Oskarson blir detta hans tredje Verdiuppsättning, tidigare har han gjort stor succé med "Rigoletto" i Malmö (1994 och 2001).
Hans återkomst till Skåne är också till platsen där allt började på 70-talet då Peter Oskarson var konstnärlig ledare för Skånska teatern. Tillsammans med bland andra dramaturgen Jan Mark och scenografen Peter Holm - trion är återförenad i "Maskeradbalen" - gjordes engagerad samhällsteater.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!